Πρωτοβουλίες Μέρκελ για Συριακό

Πρωτοβουλίες Μέρκελ για Συριακό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στο ανατολικό Χαλέπι, παρά τη σχετική ύφεση των βομβαρδισμών από τον κυβερνητικό στρατό κατά το τελευταίο τριήμερο, οι μεγάλες δυνάμεις της Ε.Ε. αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες μεσολάβησης με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν – Μαρκ Ερό αναμενόταν χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να συζητήσει με την αμερικανική ηγεσία τη γαλλική πρόταση για απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα επιβάλει ανακωχή και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Μία ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις προτάσεις της χώρας του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα.

Χθες, επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, προκειμένου να καταθέσει ενώπιόν του, μέσω βιντεοσύνδεσης με τη Γενεύη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το συριακό, Στάφαν ντε Μιστούρα. Την Πέμπτη, ο κ. Ντε Μιστούρα είχε περιγράψει με μελανά χρώματα την κατάσταση στο Χαλέπι και είχε προτείνει τον τερματισμό των βομβαρδισμών από τον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Ασαντ και τη Ρωσία, με αντάλλαγμα την αποχώρηση από την πόλη των τζιχαντιστών ανταρτών της οργάνωσης Φατάχ αλ Σαμ (πρώην Τζαμπάτ αλ Νούσρα, συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα). Η Ρωσία εμφανίστηκε ανοιχτή στις προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, τις οποίες συζήτησε χθες ο Σεργκέι Λαβρόφ με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί στη Δαμασκό προκειμένου να τερματισθεί η «στυγερή» βία στο Χαλέπι. Ερωτηθείς αν το Βερολίνο υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τον ρόλο της στο Συριακό, ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι, αν και όλες οι εναλλακτικές λύσεις πρέπει να εξετασθούν, προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή έχει να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, κάτι που προϋποθέτει την άσκηση πίεσης στον Ασαντ από τους δύο βασικούς συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν. Τις τελευταίες ημέρες, σημαίνοντα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της κ. Μέρκελ, όπως ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Νόρμπερτ Ρέτγκεν και ο ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ, ζήτησαν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία από την Ε.Ε.

Στο ίδιο το Χαλέπι, οι βομβαρδισμοί ήταν αισθητά μικρότερης συχνότητας και ισχύος για τρίτη κατά σειράν ημέρα, ύστερα από σχετική προαναγγελία του κυβερνητικού στρατού, την Τετάρτη. Οι δυνάμεις του προέδρου Ασαντ έχουν προωθηθεί, το τελευταίο δεκαήμερο, στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της περιοχής που ελέγχουν οι αντάρτες, αλλά η ολοκληρωτική επικράτησή τους εξακολουθεί να φαίνεται μακρινή υπόθεση, με τεράστιο ανθρωπιστικό και πολιτικό κόστος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή