ΚΟΣΜΟΣ

Προς οριστική επίλυση η «Τουρκική Ροή»

agogos_aeriou

Η τύχη του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία μπορεί να λυθεί οριστικά το ερχόμενο διήμερο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της μικτής διακυβερνητικής επιτροπής που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου.

«Το σχέδιο είναι έτοιμο. Για τη λύση κάποιων ζητημάτων που παραμένουν ακόμα ανοικτά η ρωσική πλευρά διεξάγει εντατικές διαβουλεύσεις με την τουρκική», αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Hurriet, ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ. «Αν θέλουμε οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ μας να ξαναγίνουν ευρείες, τότε ο πιο κοντινός δρόμος βρίσκεται στην εκπλήρωση αυτών των στόχων».

Η «Τουρκική Ροή» και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο 'Ακουγιου, είναι από τα θέματα κλειδιά προς την κατεύθυνση της αναγέννησης των διμερών μας σχέσεων, τονίζει ο Νόβακ.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι κατ´αρχήν προβλέπεται η κατασκευή δυο παράλληλων αγωγών με δυνατότητα μεταφοράς από 15,75 δισεκ. κυβικά τον χρόνο που ο ένας θα μεταφέρει για τις εσωτερικές ανάγκες της Τουρκίας και ο δεύτερος θα βγαίνει προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας . Το μήκος του υποθαλάσσιου τμήματος θα είναι 910 χιλιόμετρα, και άλλα 180 χλμ μέσα από το τουρκικό έδαφος μέχρι τα σύνορα με την Ελλάδα. Το κόστος υπολογίζεται στα 11,4 δισεκ. ευρώ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)