Reuters/Ipsos: 95% πιθανότητες εκλογής για τη Χίλαρι Κλίντον

Reuters/Ipsos: 95% πιθανότητες εκλογής για τη Χίλαρι Κλίντον

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και πριν από τη δεύτερη τηλεμαχία, το βράδυ της Κυριακής, ο Ντόναλντ Τραμπ έχανε έδαφος σε πολλές από τις Πολιτείες όπου χρειάζεται οπωσδήποτε να κερδίσει προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του πρακτορείου Reuters και του ινστιτούτου Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η ανάλυση «States of the Nation Project» εκτιμά ότι αν οι εκλογές είχαν διεξαχθεί στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Χίλαρι Κλίντον θα είχε τουλάχιστον 95% πιθανότητες να κερδίσει στις Πολιτείες που χρειάζεται για να συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκλέκτορες και να εκλεγεί πρόεδρος.

Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου-7 Οκτωβρίου.

Το ποσοστό των πιθανοτήτων νίκης της Κλίντον αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες, από 60% που ήταν στις 15 Σεπεμβρίου στο 90% στις 30 του μηνός.

Τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες η διαφορά των εκλεκτορικών ψήφων της από τον Τραμπ αυξήθηκε επίσης από τις 14 στις 118.

Η ανάλυση αυτή δεν περιλαμβάνει τις αντιδράσεις από το βίντεο στο οποίο ο Τραμπ εμφανίζεται να μιλά χυδαία για τις γυναίκες, ούτε από την εμφάνισή του στην τηλεμαχία.

Η Πενσιλβάνια, το Οχάιο, η Νεβάδα και η Φλόριντα κλίνουν πλέον προς την Κλίντον, σύμφωνα με το Project των Reuters/Ipsos στο οποίο συμμετέχουν περίπου 15.000 άνθρωποι κάθε εβδομάδα.

Στην Αριζόνα και την Αϊόβα, δυο Πολιτείες που ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα τις κέρδιζε ο Τραμπ, το αποτέλεσμα είναι πλέον αμφίρροπο: τα ποσοστά των δύο υποψηφίων είναι τόσο κοντά που δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη.

Οι προβλέψεις ανά Πολιτεία δείχνουν ότι η υποστήριξη προς τον Τραμπ μειώνεται. Την περασμένη εβδομάδα έχασε έδαφος σε τουλάχιστον 21 Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και σε 7 από τις 18 στις οποίες προηγείται σε ποσοστά. Ταυτόχρονα όμως βελτίωσε τα ποσοστά του σε 19 Πολιτείες.

Η Κλίντον υποχώρησε σε 12 Πολιτείες και αύξησε τα ποσοστά της σε άλλες 30.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις, ο Τραμπ θα πρέπει να εναποθέσει τις ελπίδες του για νίκη στη συμμετοχή των ψηφοφόρων: να μην πάνε στην κάλπη αρκετοί υποστηρικτές των Δημοκρατικών και αντιθέτως να αυξηθεί η συμμετοχή των Ρεπουμπλικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή