Σύλληψη επίδοξου τρομοκράτη από ομοεθνείς του

Σύλληψη επίδοξου τρομοκράτη από ομοεθνείς του

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τρεις Σύροι πρόσφυγες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη, το βράδυ της Κυριακής, του Τζαμπέρ αλ Μπακρ, επίσης πρόσφυγα από τη Συρία, ο οποίος, σύμφωνα με τις Αρχές, βρισκόταν στα τελευταία στάδια προετοιμασίας τρομοκρατικού πλήγματος στην πόλη Κέμνιτς της Γερμανίας. Οι τρεις διάβασαν την έκκληση των γερμανικών αρχών και αντελήφθησαν ότι ο άνδρας που τους είχε ζητήσει φιλοξενία προσεγγίζοντάς τους στον κεντρικό σταθμό της Λειψίας δεν ήταν άλλος από τον καταζητούμενο. Ολο το Σαββατοκύριακο οι γερμανικές αρχές βρίσκονταν σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς στο διαμέρισμα που είχε εσπευσμένα εγκαταλείψει ο Αλ Μπακρ το Σάββατο εντοπίστηκε 1,5 κιλό εκρηκτικών τύπου ΤΑΤΡ. Τα εκρηκτικά αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις του ISIS ανά την Ευρώπη.

«Με βάση όσα γνωρίζουμε, οι προετοιμασίες στο Κέμνιτς μοιάζουν με τις προετοιμασίες των επιθέσεων στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες», δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Μετά την αποτυχία της σύλληψης του Αλ Μπακρ (βγαίνοντας από το διαμέρισμα, αγνόησε την εντολή των αστυνομικών να σταματήσει και απομακρύνθηκε χωρίς να πτοηθεί ούτε από την προειδοποιητική βολή), οι Αρχές εξαπέλυσαν αγωνιώδες ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Χρειάστηκαν, ωστόσο, 36 ώρες προκειμένου να κάνουν το καίριο βήμα της μετάφρασης της έκκλησης στα αραβικά. Οταν οι άνδρες που φιλοξενούσαν τον Αλ Μπακρ τελικά διάβασαν την αστυνομική ανακοίνωση, αντελήφθησαν ποιος είναι και αντέδρασαν άμεσα. Ο ένας τον έβγαλε φωτογραφία με το κινητό και κατευθύνθηκε στην αστυνομία, ενώ οι άλλοι δύο τον ακινητοποίησαν και τον έδεσαν στην πολυθρόνα. Οι τρεις πρόσφυγες δέχθηκαν τα συγχαρητήρια της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, αν και η ταυτότητά τους έχει μείνει μυστική προκειμένου να μη γίνουν στόχοι.

Δύο άτομα που θεωρούνται πιθανοί συνεργοί του Αλ Μπακρ έχουν συλληφθεί, ενώ οι Αρχές δεν είναι θέση να γνωρίζουν αν ο 22χρονος μετακόμισε στη Γερμανία ως τζιχαντιστής «εν υπνώσει» ή αν προσχώρησε στην ισλαμική τρομοκρατία μετά την άφιξή του στην Ευρώπη. Επίσης, δεν υπάρχουν ενδείξεις για το ποιος μπορεί να ήταν ο στόχος της επίθεσης που ετοίμαζε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή