Σε ύφεση ο «σεξοτουρισμός» στην Ουκρανία

Σε ύφεση ο «σεξοτουρισμός» στην Ουκρανία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Το 2012, η ουκρανική κοινωνία υπέστη μαζική υστερία με αφορμή τον «σεξοτουρισμό». Η χώρα ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλους για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, κάνοντας πολλούς να μιλούν για ενδεχόμενη ενίσχυση της πορνείας, όπως αναφέρει σε άρθρο της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico.

Η φεμινιστική ακτιβιστική οργάνωση FEMEN διέγνωσε από νωρίς τον κίνδυνο, κινητοποιώντας τα –γυμνόστηθα– μέλη της για διαδήλωση στο κέντρο του Κιέβου. Η κορύφωση της υστερίας είδε ακόμη και τη δημιουργία ομάδων αυτοδικίας, οι οποίες ξυλοκοπούσαν ξένους τουρίστες που είχαν κανονίσει ραντεβού με ιερόδουλες.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το θέμα του «σεξοτουρισμού» δεν μοιάζει να απασχολεί πια τους Ουκρανούς, με τη σκληρή οικονομική ύφεση και τον πόλεμο περιορισμένης κλίμακας εναντίον της Ρωσίας που συνεχίζεται στα ανατολικά της χώρας να βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ακόμη και οι συνήθως μαχητικές FEMEN μοιάζουν να έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα, μεταφέροντας το αρχηγείο τους στο Παρίσι και ασχολούμενες με ζητήματα παγκόσμιας εμβέλειας, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση και την καταπίεση των γυναικών στην κουλτούρα του Ισλάμ. «Ο σεξοτουρισμός δεν μας απασχολεί, όπως πριν από τέσσερα χρόνια. Τώρα ανησυχούμε περισσότερο για την ομοφοβία, η οποία εμποδίζει τις φιλοδοξίες μας για συμμετοχή στη διεθνή κοινότητα», λέει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου Βολοντομίρ Πανιότο.

Με τις παρελάσεις υπερηφάνειας ομοφυλόφιλων να δέχονται ολοένα και συχνότερα επιθέσεις από ακροδεξιούς τραμπούκους, η Ουκρανία υποχρεώθηκε –ύστερα από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης– να ψηφίσει νόμο που απαγορεύει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να προβαίνουν σε διακρίσεις βάσει σεξουαλικής προτίμησης. Την ίδια στιγμή, η εμμονή των δυτικών ΜΜΕ με τον πόλεμο στα ανατολικά και η εμφάνιση της Ουκρανίας ως «ασταθούς μαύρης τρύπας της Ανατολικής Ευρώπης» έχουν διακόψει τη ροή «σεξοτουριστών».

Οι συνήθως μεσήλικες αυτοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί προτιμούν τώρα να αναζητούν συζύγους ή νεαρές συντρόφους σε ασφαλείς χώρες, όπως η Ταϊλάνδη και η Ρωσία.

Οι Ευρωπαίοι «γόητες» στην Ουκρανία αντικαταστάθηκαν πλέον από νέο είδος: τους Τούρκους «σεξοτουρίστες», οι οποίοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι από τη Ρωσία, μετά την περυσινή κρίση στις σχέσεις Μόσχας – Αγκυρας. Η αγάπη των Τούρκων για τις Σλάβες φέρνει στην ουκρανική πρωτεύουσα χιλιάδες νέους Τούρκους.

Το φαινόμενο απέκτησε τέτοια διάσταση τον τελευταίο χρόνο, που η τουρκική ταινία με τίτλο «Αγάπα με» (Sev Beni) και θέμα τη γνωριμία και τον έρωτα ανάμεσα σε έναν Τούρκο και μια Ουκρανή που γνωρίζονται κατά τη διάρκεια επίσκεψης παρέας ανδρών στο Κίεβο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

Παρότι οι Ουκρανές αντιμετώπιζαν παραδοσιακά με δυσπιστία τους Τούρκους άνδρες, θεωρώντας τους άξεστους και χωρίς σεβασμό για τις γυναίκες, το άστρο των Τούρκων μεσουρανεί σήμερα λόγω της εξαφάνισης των Ευρωπαίων επισκεπτών.

Σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση μεγάλης εφημερίδας του Κιέβου, περισσότεροι από 65% των ερωτηθέντων Ουκρανών δήλωσαν έτοιμοι να μετοικήσουν αμέσως στη Δύση, εφόσον αποκτήσουν αυτή την ευκαιρία. Οι Ουκρανές, από τη μεριά τους, εξασφαλίζουν επαίνους από δυτικούς επισκέπτες για την προσήλωσή τους στην παράδοση και την προθυμία τους να αποδεχθούν την ανδρική πρωτοκαθεδρία στην οικογένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή