Εφηβες σε θέσεις ισχύος στέλνουν ηχηρό μήνυμα

Εφηβες σε θέσεις ισχύος στέλνουν ηχηρό μήνυμα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία μόνο ημέρα κορίτσια εφηβικής ηλικίας έγιναν υπουργοί, δήμαρχοι και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων στο πλαίσιο παγκόσμιας εκστρατείας για την ενίσχυση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, μιας εκστρατείας που διοργανώθηκε επ’ ευκαιρία της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας Κοριτσιού. Η παράδοξη «αλλαγή φρουράς» έλαβε χώρα ταυτόχρονα σε πενήντα κράτη, μεταξύ των οποίων η Ταϊλάνδη, το Μπανγκλαντές και ο Καναδάς, δίνοντας στα παιδιά μια ευκαιρία να διαχειριστούν θέματα που τα απασχολούν, από τους γάμους των ανηλίκων μέχρι την παιδική εργασία.

«Η ανάληψη των καθηκόντων είναι μια πραγματική έκφραση της ισχύος των κοριτσιών αλλά και της ικανότητας που έχουν να αλλάξουν τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αν Μπριγκίτε Αλμπρετσέν, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Plan International που διοργάνωσε την καμπάνια. «Την ίδια στιγμή υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις ότι εκατομμύρια κορίτσια δεν έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή, απλά και μόνο επειδή είναι κορίτσια», τόνισε η Αλμπρετσέν. Αξίζει να σημειωθεί ότι γυναίκες είναι επικεφαλής μόλις σε 14 από τις 194 κυβερνήσεις του κόσμου, ενώ γυναίκες κρατούν το τιμόνι μόλις του 4% των πεντακοσίων μεγαλυτέρων επιχειρήσεων της υφηλίου.

Ζοφερή η κατάσταση

Η κατάσταση είναι πραγματικά ζοφερή για τα κορίτσια σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς ένα κορίτσι μικρότερο των 15 ετών παντρεύεται κάθε επτά δευτερόλεπτα. Αυτό αναφέρει έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Save the Children, στην οποία επισημαίνεται ότι κορίτσια, ακόμα και μικρότερα των δέκα ετών εξαναγκάζονται να παντρευτούν πολύ μεγαλύτερους άνδρες σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Ινδία και η Σομαλία. Αυτοί οι γάμοι αποστερούν τα κορίτσια από το δικαίωμα στη μόρφωση και την εκπαίδευση και ταυτόχρονα γιγαντώνουν τις πιθανότητες που έχουν να πεθάνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθώς το σώμα τους δεν είναι ακόμα έτοιμο για να τεκνοποιήσει.

Οπως επισημαίνεται, εξάλλου, στην έκθεση τα παιδιά όχι μόνο στερούνται τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο, αλλά συνήθως πέφτουν θύματα οικιακής βίας, κακοποίησης και βιασμού, ενώ συχνά προσβάλλονται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ανάμεσα στα οποία και το έιτζ. Οι πόλεμοι, η φτώχεια και οι ανθρωπιστικές κρίσεις καθιστούν τα νεαρά κορίτσια πιο ευάλωτα σε τέτοιου είδους γάμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή