Το μέλλον της Γαλλίας αν νικούσε η Λεπέν

Το μέλλον της Γαλλίας αν νικούσε η Λεπέν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Κυριακή, 7 Μαΐου 2017. Η ώρα είναι οκτώ το βράδυ. Το πρόσωπο της Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται στις οθόνες της τηλεόρασης, με το ποσοστό ψήφων υπέρ της: 50,41%. Ο Φρανσουά Ολάντ έχει ηττηθεί. «Η κ. Λεπέν γίνεται η όγδοη πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας! Πρόκειται για πολιτικό σεισμό χωρίς προηγούμενο», λέει ο δημοσιογράφος του δελτίου ειδήσεων.

Το σενάριο αυτό αξιοποιούν οι δημιουργοί νέου κόμικ, που πρόκειται να κυκλοφορήσει σήμερα στα γαλλικά βιβλιοπωλεία, με τίτλο «Η πρόεδρος».

Η εικονογραφημένη αυτή διήγηση έρχεται να συμπληρώσει και άλλα έργα πολιτικής φαντασίας, όπως το «Υποταγή» του Μισέλ Ουελμπέκ, στο οποίο οι εκλογές του 2022 αναδεικνύουν πρόεδρο προερχόμενο από μουσουλμανικό κόμμα, καθώς και το «Μία κανονική εκλογή», του ακροδεξιού περιοδικού «Σύγχρονες Αξίες», του δημοσιογράφου Ζοφρουά Λεζέν, που προβλέπει την εκλογή του αμφιλεγόμενου σχολιαστή και πολεμίου των μουσουλμάνων Ερίκ Ζεμούρ στην προεδρία.

Το κόμικ «Η πρόεδρος», που υπογράφεται από τον πανεπιστημιακό και ιστορικό Φρανσουά Ντιρπέρ και τον σεναριογράφο Φαρίντ Μπουτζελάλ, προσπαθεί να μείνει πιστό στην πραγματικότητα, όπως άλλωστε προειδοποιούν οι συγγραφείς στη σελίδα τίτλου: «Κάθε ομοιότητα με πραγματικές καταστάσεις είναι συμπτωματική, εκτός και αν η ομοιότητα αφορά το προεκλογικό πρόγραμμα του Εθνικού Μετώπου».

Το κόμικ φαντάζεται τις εξελίξεις μετά την εκλογή της κ. Λεπέν. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, συμφιλιωμένος με την κόρη του, ζητωκραυγάζει, ο Νικολά Σαρκοζί κατηγορεί τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και αντιφασίστες διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία.

Στις 20 Μαΐου, η Λεπέν ανακοινώνει τη σύνθεση της κυβέρνησής της. Επιλέγει πρωθυπουργό από το κεντροδεξιό κόμμα του Σαρκοζί, που «φλέρταρε» με την άκρα Δεξιά στα νιάτα του, ενώ διορίζει την ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν υπουργό Παιδείας.

Εντός λίγων εβδομάδων, η Γαλλία αλλάζει όψη: απεργίες στα κρατικά ΜΜΕ, απελάσεις παράτυπων μεταναστών, μαζικές συλλήψεις καλλιτεχνών για φιλοτρομοκρατική προπαγάνδα, έξοδος από τη νομισματική ένωση και ταχεία απώλεια της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Αντί επιλόγου, οι συγγραφείς γράφουν: «Τώρα, δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν γνωρίζατε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή