Οι τζιχαντιστές αναζητούν μέλη στις φυλακές

Οι τζιχαντιστές αναζητούν μέλη στις φυλακές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φυτώρια τζιχαντιστών έχουν μετατραπεί οι ευρωπαϊκές φυλακές και τα δίκτυα στρατολόγησης τις χρησιμοποιούν προκειμένου να βρουν νέα μέλη έτοιμα για δράση, αναφέρει έρευνα του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου της Ριζοσπαστικοποίησης (ICSR) που εδρεύει στο Λονδίνο. Η εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας επισημαίνεται στην έκθεση, ενώ τονίζεται ότι οι εξτρεμιστικές οργανώσεις εγκαταλείπουν τα θρησκευτικά σχολεία και στρέφονται, ολοένα και περισσότερο, στα ευρωπαϊκά γκέτο όπου μπορούν να εντοπίσουν και να στρατολογήσουν υποψήφια μέλη με ευκολία, ιδιαίτερα όταν έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Οι φυλακές αποτελούν μια δεξαμενή νέων και οργισμένων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση. Ο Πίτερ Νιούμαν, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου, τονίζει: «Παρατηρούμε ότι η ριζοσπαστικοποίηση γίνεται με διαρκώς ταχύτερους ρυθμούς μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα. Η έκτιση ποινής για κάποιο αδίκημα διευκολύνει το πέρασμα στον εξτρεμισμό και τις εκδηλώσεις ακραίας βίας».

Η εξοικείωση κάποιων κρατουμένων με τα όπλα, όπως εξάλλου και με τα δίκτυα χρηματοδότησης της παραβατικότητας ενισχύουν αυτή την τάση.

Οι ερευνητές προκειμένου να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα ανέλυσαν το πορτρέτο 79 Ευρωπαίων τζιχαντιστών από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία, που μετέβησαν σε Ιράκ και Συρία για να πολεμήσουν στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους ή που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετείχαν στην πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών στη Γηραιά Ηπειρο.

«Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι οι επίδοξοι τρομοκράτες προέρχονται από τη μεσαία και την ανώτερη τάξη και φέρνουν ως παράδειγμα τον Οσάμα μπιν Λάντεν, που ήταν γόνος δισεκατομμυριούχων. Οι υπόλοιποι δράστες της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν φοιτητές. Ωστόσο, αυτή η εικόνα δεν απεικονίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το Ισλαμικό Κράτος και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επανεξετάσουμε την προσέγγιση και τη στρατηγική μας» υπογράμμισε ο Νιούμαν, προσθέτοντας ότι μεταξύ των τζιχαντιστών που εξετάστηκαν, τα δύο τρίτα είχαν βίαιο παρελθόν, αλλά όχι εγκληματικό.

Η έκθεση που είδε χθες τα φώτα της δημοσιότητας επισημαίνει ότι οι περισσότεροι τζιχαντιστές ήταν γνωστοί στις διωκτικές αρχές λόγω του βεβαρημένου τους ποινικού μητρώου πολύ προτού εμπλακούν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Υπολογίζεται ότι 5.000 Ευρωπαίοι έχουν ενταχθεί σε οργανώσεις τζιχαντιστών την τελευταία πενταετία. Το 27% αυτών ριζοσπαστικοποιήθηκε ενώ βρισκόταν στη φυλακή, ενώ το 57% είχε φυλακιστεί προτού ριζοσπαστικοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή