Στενεύει ο κλοιός για το Ισλαμικό Κράτος στο συριακό έδαφος

Στενεύει ο κλοιός για το Ισλαμικό Κράτος στο συριακό έδαφος

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το Νταμπίκ, την κωμόπολη που έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποκρυφιστική ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους, βρίσκονται πλέον οι δυνάμεις των ανταρτών, ενώ οι όλο και μεγαλύτερες απώλειες των τζιχαντιστών έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ειδικού στρατοπέδου για ανανήψαντες ή συλληφθέντες τζιχαντιστές. Την ίδια στιγμή, ο βομβαρδισμός του Χαλεπίου από τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις συνεχίζεται, με νέες απώλειες αμάχων, ενώ το επόμενο ραντεβού της διεθνούς διπλωματίας ορίστηκε για τις 15 Οκτωβρίου στη Λωζάννη.

Μία ημέρα μετά την ακύρωση του ταξιδιού του Ρώσου προέδρου Πούτιν στο Παρίσι και εν μέσω επικίνδυνης ψυχρότητας ανάμεσα στις χώρες που έχουν καθοριστικό ρόλο στην εξεύρεση συμφωνίας για το Συριακό, ένα βήμα προσέγγισης έγινε χθες, με την τηλεφωνική επικοινωνία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ. Το Σάββατο, οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας θα συναντηθούν στη Λωζάννη, σε μια νέα προσπάθεια επαναφοράς της αποτυχημένης ειρηνευτικής διαδικασίας στη ζωή.

Η Δύση καταγγέλλει τη Ρωσία ότι μετέχει ενεργά στη σφαγή των αμάχων του Χαλεπίου και ότι βομβάρδισε αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η Ρωσία καταγγέλλει τη Δύση ότι τίναξε εσκεμμένα την ειρηνευτική διαδικασία στον αέρα, με τον βομβαρδισμό συριακών στρατευμάτων στο Ντέιρ Εζόρ και πιο πρόσφατα με τους χειρισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Προσδοκούσαμε εποικοδομητική συνεργασία με τη Γαλλία και άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά τι έγινε; Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών πήγε από τη Μόσχα στην Ουάσιγκτον και βγήκε μαζί με τον (Αμερικανό ΥΠΕΞ) Τζον Κέρι και κατηγόρησε τη Ρωσία για όλα τα θανάσιμα αμαρτήματα. Κανείς δεν μας ρώτησε για τίποτα και πέταξαν το ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας περιμένοντας προφανώς το βέτο μας», δήλωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν. «Το έκαναν για να ανεβάσουν την ένταση, να προκαλέσουν αντιρωσική υστερία στα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν και να παραπλανήσουν τους πολίτες τους. Δεν ξέρω αν αυτό είναι προς το συμφέρον των ευρωπαϊκών χωρών».

Χθες, ρωσικά ή συριακά αεροσκάφη σκότωσαν 15 ανθρώπους βομβαρδίζοντας αγορά του ανατολικού Χαλεπίου, καθώς οι διασώστες αναζητούσαν επιζώντες στα ερείπια των προχθεσινών βομβαρδισμών, στους οποίους είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 41 άνθρωποι. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 358 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο ελεγχόμενο από τους αντάρτες ανατολικό Χαλέπι μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, στις 19 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της μάχης κατά των τζιχαντιστών, οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία ανακοίνωσαν χθες ότι έφθασαν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την τεράστιας συμβολικής σημασίας κωμόπολη Νταμπίκ.

Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η ανταρτική οργάνωση Τζαΐς αλ Ταχρίρ έχει ανοίξει στη Βόρεια Συρία στρατόπεδο για τον εγκλεισμό μαχητών του ISIS από πολλές χώρες. «Προσπαθούμε να τους επαναφέρουμε στο φυσιολογικό και να τους αλλάξουμε μυαλά», είπε ο διοικητής του στρατοπέδου, Μοχάμαντ αλ Γκάμπι. «Σε όσους επιθυμούν να γυρίσουν στις πατρίδες τους επιτρέπουμε να τηλεφωνήσουν στις πρεσβείες τους». Μεταξύ των κρατουμένων είναι τζιχαντιστές από τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή