Ρωσία: Η κυβέρνηση Ομπάμα ακολουθεί τακτικές «καμένης γης» στη διμερή σχέση

Ρωσία: Η κυβέρνηση Ομπάμα ακολουθεί τακτικές «καμένης γης» στη διμερή σχέση

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ότι καταστρέφει τη διμερή σχέση Ρωσίας-ΗΠΑ εν μέσω της εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο επόμενος ή η επόμενη ένοικος του Λευκού Οίκου θα χειριστεί καλύτερα την κατάσταση.

Αναφερόμενη στην κρίση στις διμερείς σχέσεις που έχουν προκαλέσει ένα σκάνδαλο χάκινγκ και οι διαφωνίες για τη Συρία και την Ουκρανία, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι.

«Βλέπουμε με λύπη πώς η Ουάσινγκτον συνεχίζει να καταστρέφει τις διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε η Ζαχάροβα. «Το επίπεδο ρωσοφοβικής προπαγάνδας που γίνεται από την ανώτατη ηγεσία (των ΗΠΑ) έχει αρχίσει να ξεφεύγει από κάθε μέτρο».

Χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες του Λευκού Οίκου πως η Μόσχα βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις χάκερ εναντίον οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος «ψέμα», η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατηγόρησε την κυβέρνηση Ομπάμα ότι προσπαθεί να ενσταλάξει στους αμερικανούς ψηφοφόρους την πεποίθηση ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός.

«Έχουμε την εντεινόμενη αίσθηση πως η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ εφαρμόζει τακτικές καμένης γης στις διμερείς μας σχέσεις», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι η προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η Ουάσινγκτον είναι επικίνδυνη και μπορεί να επηρεάσει τη διεθνή σταθερότητα.

Η Ζαχάροβα κάλεσε την Ουάσινγκτον να το σκεφτεί δύο φορές πριν προχωρήσει στην ανάληψη δράσης εναντίον της Ρωσίας επικαλούμενη τις επιθέσεις των χάκερ κι υποστήριξε πως η κυβέρνηση Ομπάμα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα τις παρεισφρήσεις αυτές για να εξαπολύσει εκείνη κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ρωσίας.

«Η κατάσταση χρησιμοποιείται εμφανώς ως η βάση ώστε η Ουάσινγκτον να εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δω κάποια άλλη ερμηνεία. Τι σημαίνει "μέτρα αντιποίνων"; Σημαίνει ότι θα πρόκειται για χάκινγκ, για κυβερνοεγκλήματα, πρακτικά», ανέφερε.

Αναφερόμενη στις ρωσικές ανησυχίες για αυτή που η Μόσχα θεωρεί ότι είναι μια στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας με την αύξηση των δυνάμεων του NATO κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, η Ζαχάροβα κατηγόρησε παράλληλα αμερικανούς αξιωματούχους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα ότι προσπαθούν να εμποδίσουν την εκταμίευση κεφαλαίων για προγράμματα που σχετίζονται με τη Ρωσία.

«Φυσικά αντιλαμβανόμαστε ότι όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ», είπε η Μαρία Ζαχάροβα.

Όμως «κανένας δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατό να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία, ούτε οι σημερινές αρχές των ΗΠΑ, ούτε οι άνθρωποι που θα τις αντικαταστήσουν. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα φανεί πιο έξυπνη από την απερχόμενη» ως προς τη διμερή σχέση, προσέθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενη εξάλλου στις θέσεις που εκφράζονται στην ΕΕ περί επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της κρίσης στη Συρία, η Ζαχάροβα τις χαρακτήρισε παράλογες και παράξενες

«Γίνεται τώρα συζήτηση για νέες κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν σε εξέλιξη διαδικασίες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο (…) για την επίλυση της κρίσης στη Συρία. Είναι μια παράξενη, παράλογη θέση»,τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή