Κολομβία: Ο πρόεδρος της χώρας παρατείνει την εκεχειρία με τους FARC έως το τέλος του χρόνου

Κολομβία: Ο πρόεδρος της χώρας παρατείνει την εκεχειρία με τους FARC έως το τέλος του χρόνου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος παρέτεινε την κατάπαυση των εχθροπραξιών με τους αντάρτες των μαρξιστικών Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) στην προσπάθειά του να επανεκκινήσει μια συμφωνία ειρήνης που θα θέσει τέλος σε πέντε δεκαετίες πολέμου, αφού οι ψηφοφόροι απέρριψαν με δημοψήφισμα την πρόταση συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές μετά από δυσκολίες.

Η αρχική εκεχειρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο, ακυρώθηκε όταν η ειρηνευτική συμφωνία απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα στις αρχές του μήνα. Την είχε ήδη παρατείνει έως τις 31 Οκτωβρίου.

Η απόφασή του ελήφθη ενώ ο Σάντος και η ομάδα του ακούν προτάσεις από τους αντιπροσώπους εκείνων που καταψήφισαν την ειρηνευτική συμφωνία – με πολύ μικρό περιθώριο, λιγότερο από μια εκατοστιαία μονάδα – ως υπερβολικά επιεικής προς τους μαρξιστές επαναστάτες.

Ο Σάντος θα μεταφέρει τις προτάσεις στην ηγεσία των FARC στην Αβάνα, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν νέες ιδέες.

Ο πρόεδρος είπε ότι αποφάσισε να παρατείνει την εκεχειρία περαιτέρω μετά από συνάντησή του με την ηγεσία των φοιτητών οι οποίοι είχαν διοργανώσει δύο τεράστιες πορείες στην Μπογκοτά για να υποστηρίξουν μια ειρηνική επίλυση και συμφωνία.

"Ένας από τους φοιτητές μου υπενθύμισε πως στο στρατό και στους επαναστάτες υπάρχουν νέοι άνθρωποι που περιμένουν να δουν τί θα συμβεί, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να ρίξουν άλλη μια σφαίρα", είπε ο Σάντος σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

"Για αυτόν τον λόγο, και κατόπιν αιτήσεως των φοιτητών, πήρα την απόφαση να παρατείνω την κατάπαυση του πυρός έως τις 31 Δεκεμβρίου", δήλωσε.

Η εκεχειρία μπορεί να παραταθεί και παραπάνω, αλλά ο Σάντος είπε ότι ελπίζει σε μια νέα συμφωνία προτου χρειαστεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ο Σάντος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για το 2016, για την προσπάθειά του να θέσει τέλος στον εμφύλιο.

Η πλευρά που ψήφισε "Όχι" στη συμφωνία, και της οποίας ηγείται ο σκληροπυρηνικός πρώην πρόεδρος της χώρας Άλβαρο Ουρίμπε, θέλει τους αντάρτες που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μείνουν υπό κράτηση για πέντε με οκτώ χρόνια – πιθανόν σε αγροκτήματα – και να τους απαγορευτεί να υπηρετήσουν σε πολιτική θέση.

Εξοργίστηκαν όταν είδαν αντίθετα ότι η συμφωνία προσέφερε στους αντάρτες 10 βουλευτικές θέσεις και μη παραδοσιακές ποινές, όπως η εκκαθάριση ναρκών, αντί φυλάκισης, με ανταλλαγή το τέλος ενός πολέμου που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερα από 220.000 άτομα.

Παρότι η ηγεσία των FARC εκδήλωσε την ετοιμότητά της να ακούσει νέες ιδέες, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να συμφωνήσει στις προτάσεις του Ουρίμπε, καθώς οι αντάρτες έχουν επανειλημμένως αρνηθεί να εκτίσουν ποινές φυλάκισης και θέλουν να σχηματίσουν πολιτικό κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή