Ενίσχυση αμυντικών δεσμών Ρωσίας – Ιράν

Ενίσχυση αμυντικών δεσμών Ρωσίας – Ιράν

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία ολοκλήρωσε την παράδοση του προωθημένου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300 στο Ιράν, σε μια κίνηση που ενισχύει τους αμυντικούς δεσμούς των δύο χωρών, αλλά και τις ανησυχίες του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 2010, η Μόσχα είχε αναστείλει την παράδοση των επίμαχων πυραύλων στο Ιράν ύστερα από έντονες πιέσεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνέτεινε στην άμβλυνση, ώς ένα βαθμό, των ενστάσεων της Δύσης και η Ρωσία άρχισε να στέλνει στο Ιράν τμήματα πυραύλων και ραντάρ τον περασμένο Απρίλιο.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση Ομπάμα, κατηγορώντας την ότι θυσιάζει τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας στον βωμό της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας. «Με λύπη μας βλέπουμε την Ουάσιγκτον να καταστρέφει τις διμερείς σχέσεις μας. Το επίπεδο της ρωσοφοβικής προπαγάνδας που εκπορεύεται από πολύ ψηλά, αρχίζει να ξεπερνά όλα τα όρια», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Η ίδια χαρακτήρισε «ψεύδος» την καταγγελία του Λευκού Οίκου ότι η χώρα της βρίσκεται πίσω από την «πειρατεία» στα ηλεκτρονικά αρχεία του αμερικανικού, Δημοκρατικού Κόμματος. «Ουδείς θα έπρεπε να καλλιεργεί την αυταπάτη ότι είναι σε θέση να ασκήσει πίεση στη Ρωσία κι αυτό ισχύει τόσο για τη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση όσο και για εκείνους που θα τη διαδεχθούν».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή