H πρωτοσέλιδη τρικλοποδιά του έδωσε μια ευκαιρία

H πρωτοσέλιδη τρικλοποδιά του έδωσε μια ευκαιρία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ένα χρόνο, ο Οσάμα Μόχσεν, Σύρος προπονητής ποδοσφαίρου και πρόσφυγας εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, ξεκίνησε μια πολλά υποσχόμενη ζωή στα περίχωρα της Μαδρίτης στην Ισπανία. Τον Σεπτέμβριο του 2015, καθώς προσπαθούσε να διασχίσει τα ουγγρικά σύνορα με τον γιο του στα χέρια, μια γυναίκα μέλος τηλεοπτικού συνεργείου που κάλυπτε τα γεγονότα τού έβαλε τρικλοποδιά. Οι εικόνες από το επεισόδιο έκαναν τον γύρο του κόσμου και κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπενθυμίζοντας τα δεινά των Σύρων προσφύγων, που υποχρεώθηκαν να διαφύγουν από τον εμφύλιο και να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρούς κινδύνους και σθεναρή αντίσταση από τους ντόπιους πληθυσμούς.

Ο Μόχσεν, 52 ετών, αναγνώρισε σε συνέντευξή του πως το γεγονός ότι έπεσε θύμα αυτής της μοχθηρής επίθεσης είχε και τα θετικά του. Οταν η ιστορία του έγινε πρωτοσέλιδη, δημοσιοποιήθηκε αμέσως η ιδιότητά του ως προπονητή, με αποτέλεσμα μια ισπανική σχολή ποδοσφαίρου να του προσφέρει δουλειά. Μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων και ο Κριστιάνο Ρονάλντο συνόδευσε τον γιο του στο γήπεδο πριν από ένα ματς της Ρεάλ Μαδρίτης. «Ηξερα ανέκαθεν πόσο σημαντικό είναι το ποδόσφαιρο για την Ισπανία, είναι ευτυχές λοιπόν το γεγονός ότι έφτασα εδώ», είπε ο Μόχσεν.

Η υπόθεση φάνηκε να έχει αίσιο τέλος και η ζωή συνεχίστηκε. Το σχολείο που τον προσέλαβε του έδινε μισθό 1.200 ευρώ τον μήνα και του προσέφερε επιπλωμένο διαμέρισμα, το οποίο μοιράζεται με τους δύο γιους του. Μόνο που ένα χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας του, το μέλλον του στην Ισπανία είναι αβέβαιο και ο ίδιος ανησυχεί για τις προοπτικές του. Το συμβόλαιό του με το σχολείο λήγει σε λίγες εβδομάδες και, αν δεν παραταθεί, θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ισπανία. Εχει πενταετή άδεια παραμονής, αλλά η βασική του έγνοια είναι η ελπίδα του ότι η οικογένειά του θα μπορέσει να επανενωθεί στην Ισπανία έως το τέλος του χρόνου. Η επανένωση αυτή προϋποθέτει τη συναίνεση των ισπανικών αρχών.

Το ταξίδι

Ο Μόχσεν και η οικογένειά του έφυγαν από την Ανατολική Συρία το 2011, οπότε αυτός και η σύζυγός του με τα τέσσερα παιδιά τους μετέβησαν στη γειτονική Τουρκία. Ο 17χρονος γιος του πήγε μόνος στο Μόναχο, όπου τον συνάντησε τελικά ο Μόχσεν μαζί με τον μικρότερο γιο του. Ωστόσο, η σύζυγός του και τα άλλα δύο παιδιά έμειναν στην Τουρκία. Ο Μόχσεν είπε ότι δεν μπορούσε να πληρώσει διακινητές για ολόκληρη την οικογένεια, ώστε να μεταβούν στην Ελλάδα. «Ηταν πολύ επικίνδυνο ταξίδι, σε μια μικρή πλαστική βάρκα, αλλά δεν είχα χρήματα για όλους μας», παραδέχθηκε. Αφότου έφθασε στην Ελλάδα με μια φουσκωτή λέμβο, ο γιος του πήρε τον γνωστό δρόμο, διέσχισε την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και τελικά έφθασε στα ουγγρικά σύνορα. «Ηταν δύσκολο: πολύ περπάτημα, ενίοτε λεωφορείο ή τρένο», αφηγήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή