ΚΟΣΜΟΣ

Ενώπιον της δικαιοσύνης για υποκίνηση μίσους ο Γκέερτ Βίλντερς

enopion-tis-dikaiosynis-gia-ypokinisi-misoys-o-gkeert-vilnters-2155777

Για διακρίσεις και υποκίνηση φυλετικού μίσους θα δικαστεί ο Ολλανδός βουλευτής και ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Γκέερτ Βίλντερς σε σχέση με δηλώσεις που είχε πραγματοποιήσει πριν από δύο χρόνια, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η ολλανδική δικαιοσύνη.

Ο Βίλντερς είχε σχολιάσει ότι θα επιθυμούσε να υπάρχουν λιγότεροι Μαροκινοί στην Ολλανδία.

«Το δικαστήριο απορρίπτει όλες τις ενστάσεις της υπεράσπισης», δήλωσε ο δικαστής, Χέντρικ Στέενχαους.

Τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης που είχε διαξαχθεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, η υπεράσπιση είχε ζητήσει να παύσει η δίωξη σε βάρος του αμφιλεγόμενου πολιτικού, καταγγέλλοντας μια «πολιτική δίκη».

Όμως ο δικαστής υπογράμμισε στην απόφασή του πως οι διώξεις σε βάρος του Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος απουσίαζε από τη σημερινή συνεδρίαση, «δεν θα επηρεάσουν τις πολιτικές ελευθερίες του ούτε αυτές του Κόμματος της Ελευθερίας» (PVV), στο οποίο ανήκει.

Οι δηλώσεις για τις οποίες κατηγορείται είχαν γίνει στη διάρκεια συγκέντρωσης στη Χάγη μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2014. Ο βουλευτής είχε ρωτήσει τότε τους οπαδούς του αν θέλουν «λιγότερους ή περισσότερους Μαροκινούς στην πόλη σας και στην Ολλανδία».

Μπροστά σ' ένα πλήθος που φώναζε «Λιγότερους! Λιγότερους!», ο πολιτικός είχε απαντήσει χαμογελώντας: «θα το φροντίσουμε». Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, «το μόνο που έκανε με τη δήλωσή του αυτή ήταν να προβάλει το πρόγραμμα του κόμματός του».

Οι δηλώσεις αυτές του Βίλντερς είχαν προκαλέσει σκάνδαλο και είχαν απομακρύνει πολλούς ψηφοφόρους από το λαϊκιστικό κόμμα του, ενώ είχαν κατατεθεί περισσότερες από 6.400 προσφυγές σε βάρος του από πολίτες και οργανώσεις.

Σήμερα τουλάχιστον 56 πρόσωπα και πέντε ενώσεις δηλώνουν θύματα των δηλώσεων αυτών και τουλάχιστον 34 πρόσωπα έχουν δηλώσει ότι θα καταθέσουν ως μάρτυρες ενόψει της δίκης, όπως ανακοινώθηκε από τους δικαστές.