Οργή Μισέλ Ομπάμα κατά Ντ. Τραμπ

Οργή Μισέλ Ομπάμα κατά Ντ. Τραμπ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε μία φορτισμένη ομιλία που θα μείνει στην ιστορία, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα εξέφρασε την οργή και την αηδία που αισθάνονται οι γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με συμπεριφορές όπως αυτές για τις οποίες υπερηφανευόταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ εξακολούθησε να εισπράττει χειροκροτήματα από τους οπαδούς του στις χθεσινές προεκλογικές εμφανίσεις, παρότι όλη η χώρα παρακολούθησε το βίντεο του 2005, στο οποίο καυχιέται για το πώς επιτίθεται σεξουαλικά σε όποιες γυναίκες του αρέσουν.

«Δεν είναι μία ακόμη είδηση. Δεν είναι φυσιολογικό. Είναι κάτι το αδιανόητο», είπε η Μισέλ Ομπάμα, σε προεκλογική ομιλία υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στο Νιου Χαμσάιρ. «Με έχει συγκλονίσει έως τα βάθη της ψυχής μου, όσο δεν φανταζόμουν», προσέθεσε η 52χρονη Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. «Δεν ήταν κουβέντες αποδυτηρίων (σ.σ. ο Τραμπ υποβάθμισε τα σχόλιά του ως τυπική συζήτηση ανδρών σε αποδυτήρια).

Ηταν ένας ισχυρός άνδρας που μιλούσε ανοικτά και ελεύθερα για σεξουαλικές επιθέσεις, που καυχιόταν γιατί πηγαίνει και φιλάει και βάζει χέρι στις γυναίκες, με γλώσσα τόσο χυδαία, που πολλοί από εμάς δεν θέλαμε να ακούσουν τα παιδιά μας στην τηλεόραση.

Σας διαβεβαιώ ότι τα ακούω όλα αυτά και τα αισθάνομαι προσωπικά και είμαι σίγουρη ότι το ίδιο αισθάνονται και πολλές άλλες γυναίκες». Η Μισέλ Ομπάμα είπε ότι έχει σιχαθεί την τροπή που έχει πάρει η προεκλογική εκστρατεία και χαρακτήρισε αδιανόητο να συνεχιστούν οι ίδιοι τόνοι «για τέσσερα χρόνια».

«Μας θυμίζει ιστορίες από τις μητέρες και τις γιαγιάδες μας, που έλεγαν ότι στην εποχή τους το αφεντικό μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε στις γυναίκες στη δουλειά και ότι όσο και αν δούλευαν, ποτέ δεν ήταν αρκετό».

«Αν όλα αυτά είναι επώδυνα για εμάς, ως μεγάλες γυναίκες, τι μήνυμα παίρνουν τα μικρά κορίτσια για το πώς πρέπει να είναι η εμφάνισή τους και πώς πρέπει να φέρονται;» Η Μισέλ Ομπάμα έκλεισε με μια φράση που ακόμη αντηχεί στα αυτιά ανδρών που, χωρίς να το παραδέχονται, έχουν συμπεριφερθεί όπως ο Τραμπ. «Οι ισχυροί άνδρες –οι άνδρες που είναι πραγματικά πρότυπα– δεν χρειάζεται να υποτιμήσουν τις γυναίκες για να νιώσουν ισχυροί. Οι άνθρωποι που είναι πραγματικά ισχυροί σηκώνουν και τους άλλους».

«Εχουμε την ψήφο μας»

Η σύνδεση όλων των παραπάνω με την ψήφο προς την Κλίντον ήταν αυτονόητη για την Πρώτη Κυρία. «Οι μητέρες μας και οι γιαγιάδες μας συχνά δεν είχαν τη δύναμη να αλλάξουν τις συνθήκες. Σήμερα, εμείς, ως γυναίκες, έχουμε όλη τη δύναμη που χρειάζεται για να κρίνουμε το αποτέλεσμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, έχουμε την ψήφο μας», είπε.

Η ίδια η Κλίντον κρατά χαμηλό προφίλ τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας τον Τραμπ να αυτοκαταστρέφεται, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες καταγγέλλουν ότι ο Τραμπ τους συμπεριφέρθηκε ως σεξουαλικά αντικείμενα. Ο Τραμπ διαψεύδει τις κατηγορίες, αλλά ακόμη και κάποιοι από τους παλαιούς υποστηρικτές και χρηματοδότες του φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να τον εγκαταλείψουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή