Ισπανία: Μίζες έργων στα ταμεία του Λαϊκού Κόμματος

Ισπανία: Μίζες έργων στα ταμεία του Λαϊκού Κόμματος

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ποσοστό 3% επί του προϋπολογισμού των κατασκευαστικών έργων που αποτέλεσαν το σύμβολο του «εκσυγχρονισμού» της Ισπανίας επί πρωθυπουργίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ κατέληγε στα ταμεία του Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με την κατάθεση χθες του βασικού υπόπτου για συμμετοχή στην υπόθεση, επιχειρηματία Φρανσίσκο Κορέα. Στην εξάωρη κατάθεσή του ενώπιον του δικαστηρίου που ερευνά τη λεγόμενη «υπόθεση Γκίρτελ», ο Κορέα περιέγραψε την πορεία του «μαύρου» χρήματος από τα ταμεία των εργολάβων του ισπανικού δημοσίου ώς τα «μαύρα» ταμεία του Λαϊκού Κόμματος.

Ο Κορέα μίλησε για αυτοκινητοδρόμους, αεροδρόμια, αλλά και έργα για τον σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας (AVE). Στο υπουργικό συμβούλιο που ενέκρινε τις εργολαβίες για το AVE βρισκόταν και ο νυν υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Η κατάθεση του Κορέα ήταν γεμάτη περιγραφές, όπως «ο Σεπούλβεδα (σύζυγος της Αννα Μάτο, μεγαλοστελέχους του Λαϊκού Κόμματος που παραιτήθηκε υπό το βάρος των αποκαλύψεων το 2014) μου είπε ότι θα του άρεσε να είχε ένα Range Rover κι εγώ του είπα “μην ανησυχείς, θα σ’ το πάρω εγώ”». Συγκατηγορούμενοι του Κορέα είναι 37 άτομα, μεταξύ αυτών και δύο πρώην ταμίες του Λαϊκού Κόμματος. Ενας εξ αυτών, ο Λούις Βάρθενας, κατηγορείται ότι είχε κρύψει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία.

Ο Κορέα δήλωσε ότι οι σχέσεις του με το Λαϊκό Κόμμα ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90, με τη βοήθεια του Βάρθενας. Λειτουργώντας ως ενδιάμεσος ανάμεσα στις εταιρείες που διεκδικούσαν δημόσια έργα και στο κυβερνών κόμμα, ο Κορέα είπε ότι μοιραζόταν την προμήθεια με τον Βάρθενας. Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι η κομματική προμήθεια του 3% δεν ήταν παρά αθώα δώρα. «Εχω συνηθίσει να κάνω δώρα σε μεγάλες εταιρείες με τις οποίες συνεργάζομαι, γιατί να μη δώσω δώρα σε έναν άνδρα που μου δίνει πολλές δουλειές;» αναρωτήθηκε ο Κορέα στη χθεσινή κατάθεσή του.

Η δίκη συνεχίζεται, ενώ, παράλληλα, το Λαϊκό Κόμμα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην κυβέρνηση της Ισπανίας, με τον Μαριάνο Ραχόι να ζητεί την ανοχή βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ώστε να περάσει τον σκόπελο της ψήφου εμπιστοσύνης πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή