Υπέγραψαν 31 συμφωνίες Κίνα και Καμπότζη

Υπέγραψαν 31 συμφωνίες Κίνα και Καμπότζη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ. Διήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην Καμπότζη, κατά την οποία επαίνεσε την απόφαση της Πνομ Πενχ να συνταχθεί με την Κίνα στην αντιπαράθεση γύρω από την κυριότητα βραχονησίδων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Την Πέμπτη, ο Κινέζος πρόεδρος υπέγραψε 31 εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες με τον πρωθυπουργό της Καμπότζης, Χαν Σεν, αξίας 237 εκατ. δολαρίων, δεσμευόμενος επίσης να στηρίξει με σημαντικά κεφάλαια την κατασκευή της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής μεγάλης ταχύτητας στη χώρα, αλλά και τη δημιουργία νέου υπερσύγχρονου αεροδρομίου στην επαρχία Σιέμ Ραπ.

Ο Κινέζος πρόεδρος ανακοίνωσε, επίσης, τη διαγραφή 89 εκατ. δολαρίων σε χρέη της Καμπότζης προς τη χώρα του.

Η Καμπότζη διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ASEAN, τασσόμενη υπέρ του Πεκίνου και αποκρούοντας τις επικρίσεις άλλων μελών της Ενωσης για τις κινεζικές διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στα πρωτοσέλιδα του καμποτζιανού Τύπου, ο πρόεδρος Σι ανέφερε ότι Κίνα και Καμπότζη «υπήρξαν πιστοί φίλοι και καλοί γείτονες».

Ο κ. Σι ανακοίνωσε ότι οι διμερείς εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έφθασαν τα 4,4 δισ. δολάρια, με το ποσόν αυτό να αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισ. δολάρια το 2017.

Η Κίνα έχει αναδειχθεί στο στενότερο σύμμαχο της Καμπότζης, εξαιτίας των επικρίσεων των κρατών της Δύσης για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χαν Σεν.

Ο Μιγουέλ Τσάνκο, αναλυτής του ινστιτούτου μελετών του περιοδικού Economist, είπε ότι η επίσκεψη του προέδρου Σι στην Καμπότζη αποτελεί έμμεση επιβεβαίωση της στήριξης του Πεκίνου στο καθεστώς της Πνομ Πενχ, παρά τις διώξεις που αυτό εξαπέλυσε πρόσφατα εναντίον στελεχών της αντιπολίτευσης, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη χώρα το 2018.

«Η συνεχιζόμενη κινεζική στήριξη, σε οικονομικό, αλλά και διεθνές διπλωματικό επίπεδο, σημαίνει ότι το καθεστώς της Πνομ Πενχ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις δικτατορικές μεθόδους του», λέει ο κ. Τσάνκο.

Υστατη ειρωνεία χαρακτήρισαν παρατηρητές την κίνηση του προέδρου Σι να καταθέσει στεφάνι σε μνημείο θυμάτων του καθεστώτος Πολ Ποτ, το οποίο επικράτησε και στηρίχτηκε από την Κίνα και τις ΗΠΑ, μέχρι την ανατροπή του ύστερα από εισβολή του Βιετνάμ το 1975.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή