Ενυπόγραφη στήριξη της Ντ. Σλόσμπεργκ από καλλιτέχνες

Ενυπόγραφη στήριξη της Ντ. Σλόσμπεργκ από καλλιτέχνες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, μεταξύ των οποίων ο τραγουδιστής Νιλ Γιανγκ, ο ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο και πολλοί άλλοι απηύθυναν έκκληση να μην ασκηθούν διώξεις εναντίον μιας σκηνοθέτριας ντοκιμαντέρ, η οποία συνελήφθη ενώ κινηματογραφούσε διαδηλωτές που έκλεισαν αγωγούς πετρελαίου από τον Καναδά στις ΗΠΑ. Η Ντέια Σλόσμπεργκ, παραγωγός του ντοκιμαντέρ «Πώς να αφήσετε τον Κόσμο και να αγαπήσετε όλα εκείνα που δεν μπορεί να τα αλλάξει το κλίμα», συνελήφθη στον αγωγό Κεϊστούν της TransCanada Corp., στην κομητεία Πεμπίνα της Βόρειας Ντακότα. Εναντίον της, όπως εξάλλου εναντίον δύο ακόμα ακτιβιστών, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σωρεία αδικημάτων μεταξύ των οποίων και η συνωμοσία, αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης μέχρι 45 ετών.

Ο σκηνοθέτης Τζος Φοξ, που μαζί με την Σλόσμπεργκ γύρισαν την ταινία «Πώς να αφήσετε τον Κόσμο», σε ανοικτή του επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και τον κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότα, Τζακ Νταλρίπλ, επισημαίνει ότι οι κατηγορίες που βαρύνουν τη γυναίκα είναι «άδικες και παράνομες». Η ανοικτή επιστολή φέρει τις υπογραφές τριάντα καλλιτεχνών, κινηματογραφιστών, συγγραφέων και δημοσιογράφων και άλλων προσωπικοτήτων, όπως είναι η ηθοποιός Ντάριλ Χάνα και πολλοί άλλοι.

«Η δημοσιογραφία και ιδιαίτερα η δημιουργία ντοκιμαντέρ δεν αποτελεί έγκλημα, αλλά αντιθέτως είναι ευθύνη. Η ελευθερία του Τύπου είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελεύθερης κοινωνίας. Οι διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον της Σλόσμπεργκ είναι άδικες και δεν πρέπει να ισχύσουν» αναφέρει η επιστολή, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα EcoWatch. Ο σερίφης της κομητείας Πεμπίνα έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις εξελίξεις, ενώ σιγήν ισχύος τηρεί και ο εισαγγελέας της κομητείας Ράιαν Μπιάλας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Σλόσμπεργκ –36 ετών σήμερα– και οι συγκατηγορούμενοί της συμφώνησαν, προ δεκαπέντε ημερών, να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν και κλοπή περιουσίας, αλλά και να φτάσουν στο σημείο όπου βρίσκεται ο αγωγός με το ίδιο όχημα. Οι τρεις κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία για τον καθορισμό της εγγύησης, αλλά τελικά παρέμειναν στο σωφρονιστικό κατάστημα της κομητείας Πεμπίνα.

Η κινηματογραφίστρια Λίντσεϊ Γκρέιζελ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι συνελήφθη στην πολιτεία της Ουάσιγκτον ενώ κινηματογραφούσε τις διαμαρτυρίες την Τρίτη και κατασχέθηκε το υλικό που είχε τραβήξει –χωρίς, ωστόσο, να ασκηθούν διώξεις εναντίον της.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι ακτιβιστές έσπασαν τις στρόφιγγες σε πέντε υποσταθμούς προκειμένου να διακόψουν τη ροή του αργού πετρελαίου στον αγωγό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αγωγούς αναγκάστηκαν να τους θέσουν εκτός λειτουργίας για πέντε έως επτά ώρες προτού παρουσιαστούν προβλήματα ασφαλείας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή