Tζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιούνται στις χώρες της Δύσης

Tζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιούνται στις χώρες της Δύσης

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τζιχαντιστές ριζοσπαστικοποιούνται στις χώρες της Δύσης που τους φιλοξενούν. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τις αρχές ασφαλείας Γερμανίας, Γαλλίας και Βελγίου μετά και τη σύλληψη και αυτοκτονία του Σύρου Τζαμπέρ Αλμπάκρ στη Σαξονία, το πλέον ξενοφοβικό κρατίδιο της Γερμανίας.

Οπως προκύπτει από συνέντευξη του περιοδικού SPIEGEL με τον αδερφό του Αλάα Αλμπάκρ, ο νεαρός Σύρος πρόσφυγας στράφηκε στο ακραίο ισλάμ αφότου έφτασε στη Γερμανία. «Ο αδερφός μου ριζοσπαστικοποιήθηκε στη Γερμανία», ανέφερε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφόρησε χθες ο Αλμπάκρ, ο οποίος παραμένει στη Συρία. Πριν από τη φυγή του από την πατρίδα, ο Τζαμπέρ ήταν αδιάφορος για τα πολιτικά πράγματα και δεν είχε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος. Οταν όμως έφτασε στη Δύση ο κατά δέκα χρόνια νεότερος αδερφός του άρχισε να παρακολουθεί στο Ιντερνετ βίντεο με εικόνες φρίκης από τη Συρία. Επιπλέον, ένας Βερολινέζος ιμάμης ανέλαβε την πλύση εγκεφάλου του Τζαμπέρ. Τον ενθάρρυνε να επιστρέψει στη Συρία για να πολεμήσει. Ο αδερφός του, πάντως, αρνήθηκε να αποκαλύψει για ποιον ακριβώς ιεροκήρυκα πρόκειται.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Τζαμπέρ Αλμπάκρ ταξίδεψε στη Συρία, περνώντας από την Τουρκία και προσχώρησε στο Ισλαμικό Κράτος στη Ράκα. Αρχισε να πολεμά στο πλευρό των τζιχαντιστών και η οικογένειά του έχασε κάθε επαφή μαζί του. Κάποια στιγμή μέσα στο 2016 ο Αλμπάκρ επέστρεψε στη Γερμανία. Ο Αλάα Αλμπάκρ αρνείται να πιστέψει πως ο αδερφός του σχεδίαζε κάποια μεγάλη επίθεση στη Γερμανία, κατά τα πρότυπα των ενεργειών σε Παρίσι και Βρυξέλλες. «Εγώ μεγάλωσα τον αδερφό μου. Ουδέποτε διέπραξε κάποια επίθεση. Είναι ψέμα», επέμεινε. Υπενθυμίζεται ότι ο μικρός του αδελφός συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα στη Λειψία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σχεδίαζε επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στη Γερμανία. Στο σπίτι του στο Σέμνιτς βρέθηκε ενάμισι κιλό ΤΑΤΡ, αυτοσχέδια εκρηκτική ύλη που είχε χρησιμοποιηθεί στο Παρίσι πέρυσι και στις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάρτιο. Στη σύλληψή του βοήθησαν τρεις συμπατριώτες του, οι οποίοι απέσπασαν εγκώμια από το γερμανικό Τύπο και ανακηρύχθηκαν ήρωες από τις Αρχές της χώρας.

Το βράδυ της Τετάρτης οι αστυνομικοί βρήκαν τον 22χρονο Σύρο απαγχονισμένο μέσα στο κελί του. Η νεκροψία έδειξε ότι ο Τζαμπέρ έβαλε τέλος στη ζωή του με το πουκάμισό του, μία αυτοκτονία που πυροδότησε μια έντονη συζήτηση για την αποτυχία των Αρχών στη Σαξονία να προστατεύσουν τη ζωή του κρατούμενου. Πολλά ερωτήματα παραμένουν εκκρεμή σχετικά με την υπόθεση, αφού οι φύλακες είχαν ελέγξει το κελί του δεκαπέντε περίπου λεπτά πριν από την αυτοκτονία του. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Στάνισλαβ Τίλιχ παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη στον χειρισμό της σύλληψης και κράτησης του Τζαμπέρ, αρνήθηκε όμως προσωπικές ευθύνες του ιδίου ή των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του.

Στη γειτονική Γαλλία ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μοναδικός επιζών από τον τρομοκρατικό πυρήνα που σκότωσε 130 άτομα στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, κρατείται σε απομόνωση και τελεί υπό διαρκή παρακολούθηση από ειδικούς φρουρούς. Οι Αρχές φοβούνται ενδεχόμενη απόδραση ή αυτοκτονία, καθώς τέτοιου είδους ύποπτοι θεωρούνται χρυσωρυχείο πληροφοριών για τον τρόπο δράσης των τζιχαντιστών.

Αντίθετα στην περίπτωση του Αλμπάκρ, η παρακολούθησή του γινόταν ανά μία ώρα, όπως αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Bild.

Στο μεταξύ, οι συνήγοροι του Αμπντεσλάμ ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν την υπεράσπισή του, καθώς ο ίδιος αρνείται πεισματικά να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη σφαγή του Νοεμβρίου. «Αποφασίσαμε αμφότεροι να εγκαταλείψουμε την υπεράσπισή του», ανακοίνωσε ο Φραν Μπερτόν σε συνεννόηση με τον συνάδελφό του Σβεν Μαρί. «Θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να μιλήσει και θα εκμεταλλευθεί το δικαίωμά του να παραμείνει σιωπηλός», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, παρά τις περίπου δέκα συναντήσεις τους και τις συχνές τηλεφωνικές τους συνομιλίες ο 27χρονος βελγικής καταγωγής Γάλλος υπήκοος αρνείται να μιλήσει και έχει ενημερώσει γραπτά τις γαλλικές αρχές ότι δεν επιθυμεί νομική εκπροσώπηση.

Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει έρευνα του βρετανικού think tank «Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη Ριζοσπαστικοποίησης και Πολιτικής Βίας» (ICSR), η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ευρωπαϊκές φυλακές αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη «μετάλλαξη» έγκλειστων εγκληματιών σε τζιχαντιστές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή