Η Μοσούλη, μήλον της Εριδος ΗΠΑ και Τουρκίας

Η Μοσούλη, μήλον της Εριδος ΗΠΑ και Τουρκίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα, μείζονα εστία εντάσεων στις ήδη προβληματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας εξελίσσεται η επωαζόμενη εκστρατεία του ιρακινού στρατού, των Αμερικανών και των συμμάχων τους για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη. Η δεύτερη σε πληθυσμό, μετά τη Βαγδάτη, πόλη του Ιράκ έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών το καλοκαίρι του 2014 και οι προετοιμασίες για την εκστρατεία απελευθέρωσής της βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

Η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι εννοεί να συμμετάσχει στην εν λόγω εκστρατεία, ακόμη κι αν ουδείς την προσκαλέσει. Ηδη, περί τους 2.000 στρατιώτες της βρίσκονται στη γύρω περιοχή, κυρίως στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, με έδρα τη στρατιωτική βάση στην Μπασίκα, όπου εκπαιδεύουν σουνίτες μαχητές. Ο σιίτης Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι χαρακτηρίζει τα τουρκικά στρατεύματα «δύναμη κατοχής» και ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει την αποχώρησή τους, προειδοποιώντας ότι η παρουσία τους απειλεί να προκαλέσει «περιφερειακό πόλεμο».

Η στάση αυτή του Αμπάντι έχει προκαλέσει θύελλα οργής στην Αγκυρα, ενώνοντας σε κοινό μέτωπο ισλαμιστές και κοσμικούς εθνικιστές, κάτι όχι απροσδόκητο. Το «Τουρκικό Εθνικό Συμβόλαιο», που διατύπωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1920, περιελάμβανε τη Μοσούλη στους στόχους του εθνικού αγώνα. Η Τουρκία θέλει να εμφανίζεται ως φυσική προστάτιδα δύναμη της κατά κύριο λόγο σουνιτικής Μοσούλης και ιδιαίτερα της μειονότητας των Τουρκμενίων, απέναντι στην (πραγματική ή θεωρητική) απειλή βίαιης αλλαγής της δημογραφικής της σύνθεσης από τον στρατό του πρωθυπουργού Αμπάντι και τις υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές πολιτοφυλακές, που μάχονται στο πλευρό του.

Ωστόσο, η αγανάκτηση της Αγκυρας στρέφεται κυρίως εναντίον της Ουάσιγκτον. Η Τουρκία θεωρεί ότι ο Αμπάντι δεν θα μπορούσε να λειτουργεί όπως λειτουργεί χωρίς την ενθάρρυνση των ΗΠΑ – και μάλλον έχει δίκιο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι το γενικό πρόσταγμα για την εκστρατεία της Μοσούλης θα το έχει η Βαγδάτη και ότι είναι δική της δουλειά να αποφασίσει ποιες ξένες δυνάμεις θα συμμετάσχουν και ποιες όχι.

Πρόσφατα, ο αρθρογράφος της κοσμικής Hurriyet, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, έγραφε ότι «οι ΗΠΑ προτιμούν να διεξαγάγουν την επιχείρησή τους στη σουνιτική Μοσούλη με το σιιτικό Ιράν. Δεν τους αρέσει το γεγονός ότι το πετρέλαιο του Βορείου Ιράκ πηγαίνει στη Μεσόγειο μέσω Τουρκίας». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Νούρι Ελιμπόλ, της φιλοκυβερνητικής Turkiye, υποστηρίζει ότι στόχος των Αμερικανών είναι «να μεταφέρεται το πετρέλαιο της Μοσούλης και του Κιρκούκ όχι μέσω Τουρκίας, αλλά μέσω Συρίας» και ότι αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός καταλήγει στην ενίσχυση των Κούρδων, εις βάρος της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή