Διαρροή στα WikiLeaks των επί πληρωμή ομιλίων της Κλίντον για την Goldman Sachs

Διαρροή στα WikiLeaks των επί πληρωμή ομιλίων της Κλίντον για την Goldman Sachs

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσιοποίησε το Σάββατο τις ηχογραφήσεις τριών ομιλιών που είχε δώσει επί πληρωμή η Χίλαρι Κλίντον για την τράπεζα Goldman Sachs.

Το επιτελείο της Κλίντον δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των εγγράφων που υπέκλεψαν τα WikiLeaks από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Τζον Ποντέστα.

Κατηγόρησε, ωστόσο, τη ρωσική κυβέρνηση ότι είναι υπεύθυνη για τις διαρροές αυτές –άποψη την οποία συμμερίζεται η αμερικανική κυβέρνηση– και τα WikiLeaks ότι βοηθούν τον αντίπαλο της Κλίντον, τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Το ύφος αυτών των ομιλιών δείχνει τις απόψεις της Κλίντον για τις ρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, για τις σχέσεις της με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και για τα αρνητικά αποτελέσματα προηγούμενων διαρροών του WikiLeaks σχετικά με την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Οι δηλώσεις της υποψήφιας των Δημοκρατικών δεν είναι ριζικά διαφορετικές από τις θέσεις τις οποίες έχει εκφράσει πρόσφατα, αν και είναι πιο άμεσες.

Σε ομιλία που εκφώνησε τον Οκτώβριο του 2013 για την Goldman Sachs, η Κλίντον αφήνει να εννοηθεί πως πρέπει να αναληφθούν ενέργειες προκειμένου να χαλιναγωγηθούν, «για πολιτικούς λόγους», οι καταχρήσεις της Γουόλ Στριτ.

«Υπήρχε επίσης μια ανάγκη για δράση για πολιτικούς λόγους. Αν έχετε εκλεγεί στο Κογκρέσο, οι άνθρωποι στην εκλογική περιφέρειά σας χάνουν τη δουλειά τους και παντού στον Τύπο λέγεται ότι φταίει η Γουόλ Στριτ, δεν μπορείτε να κάθεστε και να μην κάνετε τίποτα», είπε.

Οι ομιλίες αυτές για τον γίγαντα των τραπεζών έγιναν αφού είχε εγκαταλείψει τη θέση της ως υπουργού Εξωτερικών και προτού αρχίσει την προεκλογική εκστρατεία της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει εναντίον της τα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατηγορώντας την ότι δεν είχε εξασφαλίσει την προστασία εσωτερικών εγγράφων της αμερικανικής κυβέρνησης όταν χρησιμοποίησε έναν προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών.

Στηρίχθηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό στις αποκαλύψεις του WikiLeaks που δείχνουν πως η Κλίντον, στις ιδιωτικές ομιλίες της σε μεγάλους τραπεζικούς ομίλους το 2013 και το 2014, είχε ταχθεί υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και της αυτορύθμισης της Γουόλ Στριτ, αντίθετα με ό,τι υποστηρίζει στις ομιλίες της ως υποψήφια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή