Γερμανία: Σε υψηλό 33 ετών ο δείκτης γεννητικότητας, κυρίως λόγω μεταναστών

Γερμανία: Σε υψηλό 33 ετών ο δείκτης γεννητικότητας, κυρίως λόγω μεταναστών

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δείκτης γεννητικότητας στη Γερμανία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 33 ετών πέρυσι, ενισχυμένος κυρίως εξαιτίας των γεννήσεων παιδιών μεταναστών, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis.

Ο δείκτης ανήλθε σε 1,5 γεννήσεις ανά γυναίκα στη Γερμανία το 2015, από 1,47 έναν χρόνο νωρίτερα, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982, όταν βρισκόταν στο 1,51. Το περυσινό επίπεδο είναι επίσης το υψηλότερο που έχει καταγραφεί μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990.

Η πολυετής οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία και η υποστήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση συνέβαλαν να αυξηθεί η γεννητικότητα στη χώρα. Όμως ο δείκτης συνεχίζει να βρίσκεται σε επίπεδο κατώτερο αυτού που οι ειδικοί της δημογραφίας ορίζουν ως το ελάχιστο που απαιτείται προκειμένου ένας πληθυσμός να μη φθίνει.

Η Γερμανία και άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες καταγράφουν ορισμένους από τους χαμηλότερους δείκτες γεννητικότητας παγκοσμίως. Το 28% των κατοίκων της Γερμανίας είναι άνω των 60 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο μετά την Ιαπωνία.

Ο δείκτης γεννητικότητας μεταξύ των μεταναστριών ανήλθε σε 1,95 το 2015, από 1,86 το 2014.

Περίπου το 70% των σχεδόν 900.000 προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι αφίχθησαν στη Γερμανία πέρυσι ήταν μουσουλμάνοι, οι οποίοι γενικά τείνουν να έχουν πιο πολυμελείς οικογένειες από τους ευρωπαίους πολίτες. Μεταξύ των Γερμανίδων ο δείκτης επίσης κατέγραψε αύξηση πέρυσι, αν και οριακή, στο 1,43 από τις 1,42 γεννήσεις το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή