ΚΟΣΜΟΣ

Μαυροβούνιο: Νικητής ο Τζουκάνοβιτς, αλλά χωρίς πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

milo

Σε αναζήτηση συμμάχων βρίσκεται ο Μίλο Τζουκάνοβιτς προκειμένου να παραμείνει πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, μετά την πύρρεια νίκη που πέτυχε το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Το φιλοδυτικό Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS) δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού εξέλεξε μόνο 36 βουλευτές, σε σύνολο 81 εδρών.

Εφόσον διατηρήσει την υποστήριξη των νυν συμμάχων του, των βουλευτών της αλβανικής, της κροατικής και της βοσνιακής μειονότητας, θα συγκεντρώσει πλειοψηφία μόλις μίας ή δύο εδρών.

Ο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος διατηρεί την εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός της χώρας τα τελευταία 27 χρόνια, επιδιώκει να προωθήσει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία συναντά έντονες αντιστάσεις μεταξύ των Μαυροβούνιων και το 2015 είχαν σημειωθεί βίαιες διαδηλώσεις με αυτήν την αφορμή.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η φιλορωσική συμμαχία του Δημοκρατικού Μετώπου, απορρίπτει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ άλλα κινήματα ζητούν να διεξαχθεί δημοψήφισμα, κάτι που αρνείται ο Τζουκάνοβιτς.

Με φόντο αυτήν την αντιπαράθεση, 20 Σέρβοι πολίτες συνελήφθησαν τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή ως ύποπτοι ότι σχεδίαζαν ένοπλες επιθέσεις με σκοπό να ανατρέψουν δια της βίας τον Τζουκάνοβιτς.

Ωστόσο οι έξι από αυτούς αφέθηκαν ήδη ελεύθεροι και οι αρχές δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη ούτε τα όπλα που θα χρησιμοποιούσαν ούτε λεπτομέρειες του υποτιθέμενου σχεδίου που θα εφάρμοζαν.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Μπράτισλαβ Ντίκιτς, ένας απόστρατος στρατηγός της χωροφυλακής που τάσσεται κατά της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Ο 45χρονος Ντίκιτς παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του πέρσι, αφού το όνομά του ενεπλάκη σε μια υπόθεση παράνομων υποκλοπών.

«Εγώ προσωπικά, δεν το πιστεύω», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ζητώντας «σοβαρές πληροφορίες» για την εμπλοκή του Ντίκιτς.

Η αντιπολίτευση του Μαυροβουνίου κατήγγειλε επίσης μια «κατασκευασμένη» υπόθεση.

Στην Ποντγκόριτσα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς εξήγησε ότι οι συλληφθέντες Σέρβοι «δεν διατηρούσαν δεσμούς με τις αρχές» της χώρας τους «ούτε με αξιωματούχους ή με οποιονδήποτε θεσμό».

Θεωρητικά, τα τρία κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης εξασφαλίζουν τον ίδιο αριθμό εδρών με το PDS.

Μάλιστα, μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD, πρώην συμμάχου του Τζουκάνοβιτς που όμως καταγγέλλουν τη διαφθορά, θα εξασφάλιζαν ακόμη και την πλειοψηφία.

Ωστόσο, ενώ το Δημοκρατικό Μέτωπο τάσσεται κατά της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2012), τα κινήματα Kljuc ("Κλειδί) και Demokrate ("Δημοκράτες") είναι φιλοευρωπαϊκά.

«Θα έχουμε μια περίοδο αστάθειας γιατί μια πλειοψηφία 41 εδρών (σε σύνολο 81) δεν εγγυάται τη σταθερότητα», προειδοποίησε ο πολιτικός αναλυτής Σέρνταν Βουκαντίνοβιτς.