ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία σε εργοστάσιο της BASF

tragodia-se-ergostasio-tis-basf-2156181

ΜΑΝΧΑΪΜ. Τουλάχιστον δύο νεκροί, έξι τραυματίες και δύο αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός από έκρηξη που σημειώθηκε σε χημικό εργοστάσιο της εταιρείας BASF στο Λουντβιχσχάφεν, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild. Η επιχείρηση διερευνά τα αίτια της έκρηξης και κλείνει δύο μονάδες ατμοπυρόλυσης, μεγάλες εγκαταστάσεις όπου κατασκευάζονται σημαντικά βασικά χημικά συστατικά, καθώς και ορισμένες άλλες μονάδες.

Ο δήμος του Λουντβιχσχάφεν συνέστησε στους κατοίκους της περιοχής να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι τους και να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρά τους.

Η εγκατάσταση στο Λουντβιχσχάφεν, περίπου 80 χλμ. νότια της Φρανκφούρτης, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως συγκρότημα χημικών, καλύπτοντας μια περιοχή δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων και απασχολώντας 39.000 εργάτες, σύμφωνα με την BASF. Πλάνα που μεταδόθηκαν από τοπικά ΜΜΕ έδειξαν φλόγες και μια στήλη πυκνού μαύρου καπνού να υψώνονται από το λιμάνι της εγκατάστασης, έναν τερματικό για ρευστά καύσιμα, όπως ορυκτή νάφθα και μεθανόλη, που είναι σημαντικά για τον εφοδιασμό της BASF με πρώτες ύλες.