Αν Πενζό: «Οταν ήμουν 14 ετών, ο πατέρας έφερε στο σπίτι τον Μιτεράν»

Αν Πενζό: «Οταν ήμουν 14 ετών, ο πατέρας έφερε στο σπίτι τον Μιτεράν»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Culture και τον ιστορικό Ζαν-Νοέλ Ζανενέ παραχώρησε την πρώτη της συνέντευξη η ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν και μητέρα της νόθας κόρης του ζεύγους Μαζαρίν, Αν Πενζό, με αφορμή την κυκλοφορία των δύο βιβλίων του εκλιπόντος προέδρου «Γράμματα στην Αν (1962-1995)» και «Ημερολόγιο για την Αν (1964-1970)».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κ. Πενζό εμφανίζεται γεμάτη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, καθώς σχολιάζει έναν μεγάλο έρωτα διάρκειας μισού αιώνα, από την πρώτη της συνάντηση με τον νέο τότε πολιτικό μέχρι και τον θάνατό του.

Η κ. Πενζό μιλάει για τα πάντα με συστολή, αλλά χωρίς ταμπού: τον έρωτα και την πολιτική, τον πολιτισμό και τη φιλία, τα μυστικά και τη δημοκρατία.  Τα λόγια της κ. Πενζό αποκαλύπτουν μία γυναίκα ελεύθερη, μεγάλη γνώστρια της τέχνης και των επιστημών, που κατάφερε, σε πείσμα των συμβάσεων, να συνδυάσει την προσωπική της ζωή με την επαγγελματική σταδιοδρομία στον τομέα του πολιτισμού.

Η πρώην διευθύντρια του Μουσείου Ορσέ σχολιάζει εκτενώς τους λόγους που την ώθησαν να συμφωνήσει στη δημοσίευση των ερωτικών επιστολών του Μιτεράν προς αυτήν, απαντώντας στο φλέγον ερώτημα εάν ο Μιτεράν επιθυμούσε τη δημοσίευση των επιστολών αυτών.

«Τα γράμματα αυτά έπρεπε άραγε να δημοσιευθούν; Δεν ξέρω. Δεν ξέρω. Γνώριζε ότι φυλάω τα πάντα, από επαγγελματικό όσο και από προσωπικό ενδιαφέρον. Ηθελε, όμως, να δημοσιευθούν; Πάντα θα αναρωτιέμαι».

Οταν ο ιστορικός Ζαν-Νοέλ Ζανενέ, μέλος του Ινστιτούτου Φρανσουά Μιτεράν και ο άνθρωπος που έπεισε την κ. Πενζό για το ιστορικό ενδιαφέρον της αλληλογραφίας της με τον Μιτεράν, υπενθυμίζει στην πρώην διευθύντρια του Μουσείου Ορσέ ότι η Μαντλέν Ροντό έκαψε την αλληλογραφία του Αντρέ Ζιντ, η Πενζό λέει: «Είδα το τζάκι όπου έκαψε τα γράμματα! Είναι πολύ εντυπωσιακό. Τη φαντάζομαι να κάθεται εκεί και να τα καίει. Ή την Κατρίν Πότσι να καίει τα γράμματα του Πολ Βαλερί. Εχει κάποιος δικαίωμα να το κάνει αυτό; Δεν ξέρω». Σε ό,τι αφορά την ερωτική της σχέση με τον Μιτεράν, η Πενζό λέει: «Στην ιστορία μας ο χρόνος έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Η οικογένειά μου ήταν πολύ συντηρητική και ζούσαμε με καθυστέρηση μιας ή δύο γενεών. Αυτή ήταν η γαλλική επαρχία της δεκαετίας του 1950, πολύ δεξιά και συντηρητική. Εκεί στηρίχθηκε η σχέση μας με τον Μιτεράν, ο οποίος είχε μεγαλώσει σε ανάλογο περιβάλλον επαρχιακής αστικής οικογένειας. Η ανατροφή του –και η δική μου– μας έκανε να συνειδητοποιούμε την έννοια του καθήκοντος, αλλά και των ορίων που ξεπεράσαμε».

Η πρώτη συνάντηση

Μιλώντας για την πρώτη τους συνάντηση, η Πενζό λέει: «Η πρώτη μας συνάντηση έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μου. Ηταν 27 χρόνια μεγαλύτερός μου. Χωρίς το γκολφ, τίποτα δεν θα είχε γίνει. Η μεγάλη χαρά του πατέρα μου ήταν να παίζει γκολφ στο Οσεγκόρ, που είναι μαγευτικό και πολύ βροχερό. Υστερα από κάθε παρτίδα γκολφ, έφερνε τους συμπαίκτες του στο σπίτι, που βρισκόταν στις όχθες λίμνης. Οταν ήμουν 14 ετών, έφερε στο σπίτι τον Αντρέ Ρουσελέ και τον Φρανσουά Μιτεράν. Η συνάντηση αυτή μου έμεινε αξέχαστη».

Η σχέση τους ξεκίνησε πολλά χρόνια αργότερα και κατέληξε στη γέννηση της Μαζαρίν, της νόθας κόρης και σημερινής επιτυχημένης συγγραφέως.

Η Μαζαρίν, όμως, υπήρξε και η αιτία της «πτώσης» του Μιτεράν, ο οποίος οργάνωσε την παρακολούθηση των τηλεφώνων του φιλοσόφου Ζαν Εντέρν-Αλιέ. Ο φιλόσοφος είχε ανακαλύψει το μυστικό του προέδρου και απειλούσε να δημοσιοποιήσει την ύπαρξη της Μαζαρίν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή