Διανυκτέρευση στα φέρετρα του Δράκουλα

Διανυκτέρευση στα φέρετρα του Δράκουλα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα ζωή πρόκειται να αποκτήσει το κάστρο του Κόμη Δράκουλα στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, καθώς για πρώτη φορά μετά το 1948 αναμένεται να διανυκτερεύσουν εκεί επισκέπτες κατά τον εορτασμό του Χάλοουιν.

Το κάστρο ονομάζεται Κάστρο Μπραν και στις 31 Οκτωβρίου δύο άτομα που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό του Airbnb θα διανυκτερεύσουν εκεί. Οι δύο φιλοξενούμενοι θα δειπνήσουν στο ιστορικό φρούριο και στη συνέχεια θα αποκοιμηθούν σε φέρετρα με εσωτερική επένδυση από κόκκινο βελούδο, όπως έκανε και ο ίδιος ο Κόμης Δράκουλας στο μυθιστόρημα που έκανε πασίγνωστο τον θρύλο του.

Το Κάστρο Μπραν είναι περισσότερο γνωστό ως κατοικία του Βλαντ του Ανασκολοπιστή, ενός πραγματικού πρίγκιπα που κατοικούσε εκεί κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα. Ο Βλαντ βασάνιζε και δολοφονούσε τα θύματά του και αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του χαρακτήρα του Κόμη Δράκουλα.

Ο διαγωνισμός του Airbnb που στόχευε στην εύρεση ατόμων που θα ήθελαν να διανυκτερεύσουν στον πύργο ξεκίνησε τη Δευτέρα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πουν τι θα ρωτούσαν τον Κόμη Δράκουλα αν τον συναντούσαν. Οι νικητές θα φθάσουν αεροπορικώς στη Ρουμανία και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στον πύργο, που βρίσκεται στα Καρπάθια. Αν τελικά δεν καταφέρουν να κοιμηθούν στα φέρετρα, υπάρχει η δυνατότητα να κοιμηθούν σε κρεβάτια.

Ο πύργος του Κόμη Δράκουλα είναι ένας από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και τον επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 630 χιλιάδες επισκέπτες.

Οι νικητές του διαγωνισμού θα φθάσουν στο Κάστρο Μπραν με άμαξα, ενώ ο διοργανωτής του διαγωνισμού Ντρακρ Στόκερ θα τους χαιρετίσει με τα ίδια λόγια που χρησιμοποιούσε ο Κόμης Δράκουλας λέγοντάς τους «Καλώς ήλθατε στο σπίτι μου. Εισέλθετε ελεύθερα, φύγετε ασφαλώς και αφήστε κάτι από την ευτυχία που φέρατε».

Ο Στόκερ επισημαίνει ότι η διοργάνωση της εκδήλωσης στο Κάστρο του Δράκουλα θα ζωντανέψει το ομώνυμο βιβλίο επιτρέποντας στον κόσμο να ζήσει μια ενδιαφέρουσα εμπειρία αλλά και να τρομάξει.

Το ζευγάρι που θα κερδίσει τον διαγωνισμό θα επισκεφθεί όλους τους χώρους του Κάστρου Μπραν και στη συνέχεια θα δειπνήσει τρώγοντας κοτόπουλο με πάπρικα, το πιάτο που περιγράφεται στο μυθιστόρημα για τον Κόμη Δράκουλα.

Οι κανόνες που θέτει ο διαγωνισμός είναι απλοί: καθόλου σκόρδο και καθόλου ασημένια κοσμήματα, καθώς αμφότερα, σύμφωνα με τον θρύλο, αποτρέπουν την εμφάνιση του Δράκουλα.

Η ιστορία του κάστρου

Το Κάστρο Μπραν υπήρξε στρατιωτικό κέντρο και έχει οικοδομηθεί στον οδικό άξονα που συνδέει την Τρανσυλβανία με τη Νότια Ρουμανία. Ο Βλαντ ο Ανασκολοπιστής δεν ήταν ο ιδιοκτήτης του κάστρου, αλλά φαίνεται ότι το χρησιμοποίησε κατά τις επιθέσεις του στην Τρανσυλβανία. Επίσης πιστεύεται ότι παρέμεινε εκεί αιχμάλωτος επί δύο μήνες το 1462, οπότε αιχμαλωτίστηκε από κάποιον Ούγγρο βασιλιά. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το κάστρο δόθηκε στη βασίλισσα Μαίρη σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τον ρόλο της στην ενοποίηση της Τρανσυλβανίας με την υπόλοιπη Ρουμανία. Αυτή το κληροδότησε στην νεαρότερη κόρη της, πριγκίπισσα Ιλεάνα, ενώ το 1948 το κατάσχεσε το κομμουνιστικό καθεστώς.

Το 2006, μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το κάστρο επιστράφηκε στον γιο της Ιλεάνας, Ντόμινικ, ο οποίος είναι συνταξιούχος αρχιτέκτονας από τη Νέα Υόρκη.

Σήμερα μία ρουμανική εταιρεία διαχειρίζεται το οικοδόμημα, το νοικιάζει για γάμους και άλλες εκδηλώσεις. Το Κάστρο Μπραν, άλλωστε, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους τουρίστες και πολλοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται την Τρανσυλβανία με μοναδικό σκοπό να επισκεφθούν τα μέρη που έζησε ο Κόμης Δράκουλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή