Στο Διάστημα δύο Κινέζοι αστροναύτες

Στο Διάστημα δύο Κινέζοι αστροναύτες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Την έκτη επανδρωμένη διαστημική της αποστολή εγκαινίασε χθες η Κίνα, με την επιτυχημένη εκτόξευση πυραύλου Σενζού, που θα μεταφέρει δύο Κινέζους αστροναύτες στον κινεζικό διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ-2. Οι δύο αστροναύτες θα παραμείνουν στο Διάστημα για 30 ημέρες, καταγράφοντας ρεκόρ παραμονής για το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον διαστημικό σταθμό, τον οποίο θα προσεγγίσουν αύριο, οι δύο αστροναύτες θα πραγματοποιήσουν πειράματα και δοκιμές των συστημάτων λειτουργίας του κινεζικού σταθμού, ενόψει της εκτόξευσης του κεντρικού θαλάμου του κινεζικού διαστημικού σταθμού, που είναι προγραμματισμένη για το 2018. Ο κινεζικός σταθμός αναμένεται να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το 2022 και θα έχει ελάχιστη διάρκεια ζωής μία δεκαετία. Η κάψουλα Σενζού και ο πύραυλος μεταφοράς της, με το όνομα «Μεγάλη Πορεία», εκτοξεύθηκαν από το Διαστημικό Κέντρο Τζιουκάν της ερήμου Γκόμπι στη Βόρεια Κίνα.

Ο επικεφαλής της εκτόξευσης, στρατηγός Ζανγκ Γιουχσιά, ανακοίνωσε 16 λεπτά μετά την εκτόξευση ότι όλα πήγαν καλά, ενώ ο υπουργός Αμυνας Φαν Τσανγκλόνγκ ανέγνωσε συγχαρητήριο μήνυμα από τον πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ, ο οποίος κάλεσε τους Κινέζους αστροναύτες να εξερευνήσουν το Διάστημα.

Η Κίνα έχει ήδη πραγματοποιήσει «διαστημικό περίπατο», αλλά και επιτυχημένη προσσελήνωση του μη επανδρωμένου οχήματος «Γιουτού», μετά την πρώτη της επανδρωμένη διαστημική αποστολή το 2003.

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ, που σημαίνει «Παραδείσιο Ανάκτορο», θεωρείται αναγκαίο στάδιο με στόχο την εκτόξευση μη επανδρωμένου διαστημικού εξερευνητικού οχήματος στον Αρη, ενώ στελέχη της κινεζικής υπηρεσίας Διαστήματος έχουν αποκαλύψει τη φιλοδοξία του Πεκίνου να πραγματοποιήσει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη.

Η Κίνα έχει αποκλεισθεί από συμμετοχή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κατόπιν απαίτησης των ΗΠΑ, οι οποίες ανησυχούν για τη στρατιωτική φύση του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή