Στήριξη στον Ρέντσι με κριτική στις πολιτικές λιτότητας

Στήριξη στον Ρέντσι με κριτική στις πολιτικές λιτότητας

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εγκωμιαστικά σχόλια για το πολιτικό όραμα του Ματέο Ρέντσι και κριτική κατά των πολιτικών λιτότητας εκφράστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Repubblica την Τρίτη, λίγο πριν υποδεχθεί τον Ιταλό πρωθυπουργό στο τελευταίο επίσημο δείπνο που θα δώσει ως πρόεδρος. «Πιστεύω ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη», ανέφερε ο πρόεδρος Ομπάμα, υπογραμμίζοντας τη χρόνια στασιμότητα και την υψηλή ανεργία σε πολλές χώρες και τονίζοντας ότι ο Ρέντσι αντιλήφθηκε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, ώστε να τονώσει την παραγωγικότητα και να φέρει επενδύσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσέθεσε ότι ο Ρέντσι «αντιλαμβάνεται την ανάγκη να καταστήσει τις επενδύσεις απαραίτητες για τη διατήρηση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, καθώς και για να αυξήσει τις ευκαιρίες», τονώνοντας τον Ιταλό πρωθυπουργό ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να κρίνει και το πολιτικό μέλλον του Ρέντσι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αντιπαρέβαλε επίσης τις δικές του πολιτικές ανάπτυξης, οι οποίες, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οδήγησαν στη δημιουργία 15 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, μείωσαν την ανεργία στο μισό και επέφεραν αύξηση στους μισθούς και πτώση στα ποσοστά φτώχειας, με τις επικρατούσες ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας που είναι υπεύθυνες για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γηραιά Ηπειρος. Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη ευρύτερου μοιράσματος των οφελών της παγκοσμιοποίησης, ώστε να αποφευχθεί η άνοδος λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων ανά τον κόσμο, όπως η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και η επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, και υπερασπίστηκε ως θετική εξέλιξη τη διεύρυνση της φιλελευθεροποίησης του εμπορίου, αναφερόμενος σε μια νέα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., οι διαπραγματεύσεις της οποίας είναι αυτή τη στιγμή στάσιμες. «Στην παγκόσμια οικονομία, όπου το μεγαλύτερο μέρος της ευημερίας μας βασίζεται στο διεθνές εμπόριο, είναι απλώς αδύνατο να αποχωρήσεις και να απομονωθείς», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι «η εσωστρέφεια μοναχά αποδυναμώνει τις οικονομίες μας, μας πλήττει όλους, και ειδικά τους εργάτες μας».

H στήριξη του Ομπάμα στον Ρέντσι έγινε ακόμη πιο εμφανής στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες πριν από το δείπνο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει ότι συμφωνούν με τον Ιταλό πρωθυπουργό στο οικονομικό πεδίο, εστιάζοντας αμφότεροι στην ανάπτυξη, την εύρεση νέων θέσεων εργασίας και την ευημερία.

Τα επίσημα δείπνα

Στο μεταξύ, με αφορμή το καταληκτικό επίσημο δείπνο του Μπαράκ Ομπάμα, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» έκανε μια μικρή αναδρομή στα επίσημα δείπνα που έδωσε το ζεύγος Ομπάμα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Διατηρώντας άθικτο τον παραδοσιακό ενδυματολογικό κώδικα και καλώντας υψηλά ιστάμενους, όπως γίνεται εδώ και περίπου έναν αιώνα, το ζεύγος Ομπάμα έδωσε 14 επίσημα δείπνα κατά τη διαμονή του στον Λευκό Οίκο, τα μισά από το ζεύγος Κλίντον, αλλά τρία περισσότερα από το ζεύγος Μπους.

Ωστόσο, παρότι έδειξαν σεβασμό στην παράδοση, ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα εκσυγχρόνισαν διακριτικά τα επίσημα δείπνα, εισάγοντας μικρές καινοτομίες, όπως το ότι οι σύζυγοι κάθονται πλέον ο ένας δίπλα στον άλλο και δεν χωρίζονται. Επιπλέον, οι ευρείες και ετερόκλητες μουσικές τους επιλογές που συνόδευαν κάθε δείπνο μαρτυρούσαν την προσπάθειά τους να φέρουν έναν παραδοσιακό θεσμό «σε αυτόν τον αιώνα». Τέλος, οι λίστες των καλεσμένων συνέχισαν να αφορούν στο σύνολό τους υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και διασημότητες, όπως μέλη του Κογκρέσου και αστέρες του κινηματογράφου, ωστόσο το ζεύγος Ομπάμα πρωτοτύπησε και σε αυτόν τον τομέα, καλώντας σε δύο περιπτώσεις «κοινούς» Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι είχαν στείλει γράμματα στο προεδρικό ζεύγος με εξαιρετικά συγκινητικές προσωπικές ιστορίες. Στη μία περίπτωση καλεσμένος ήταν ο ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Τζέρεμι Χέινς, ο οποίος συγκίνησε την Πρώτη Κυρία γράφοντάς της για τη φροντίδα που του παρέχει η γυναίκα του μετά τον τραυματισμό που υπέστη όταν υπηρετούσε στο Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή