Φόβοι για ροή τζιχαντιστών στην Ε.Ε.

Φόβοι για ροή τζιχαντιστών στην Ε.Ε.

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μοσούλη οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των Κούρδων μαχητών (Πεσμεργκά), κερδίζοντας σταδιακά έδαφος εις βάρος του Ισλαμικού Κράτους. Η εκστρατεία για την απελευθέρωση της τελευταίας πόλης του Ιράκ που εξακολουθούν να ελέγχουν οι τζιχαντιστές συνεχίστηκε χθες, για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, σε δύο μέτωπα, με τον κυβερνητικό στρατό να προωθείται από τον Νότο και τους Πεσμεργκά εξ Ανατολών.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που βρίσκονται στο Ιράκ και προσφέρουν αεροπορική κάλυψη, δήλωσε ότι η εκστρατεία εξελίσσεται «ταχύτερα των αρχικών προβλέψεων». Την πεποίθησή του ότι «το ISIS θα ηττηθεί στη Μοσούλη», έστω κι αν «η μάχη είναι δύσκολη», εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ύστερα από τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, ανώτατο αξιωματούχο στη διοίκηση της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Βορείου Ιράκ, οι Πεσμεργκά είχαν απελευθερώσει μέχρι χθες 20 χωριά, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Μοσούλης, εξουδετερώνοντας μικρούς θυλάκους αντίστασης των τζιχαντιστών. Πάντως, οι ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις εξακολουθούν να απέχουν 20 έως 50 χλμ. από τη Μοσούλη, όπου υπολογίζεται ότι διαμένουν περί το 1,5 εκατομμύριο άμαχοι. Σύμφωνα με ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων, η Μοσούλη μοιάζει με πόλη-φάντασμα, καθώς οι άμαχοι μένουν στα σπίτια τους εν αναμονή της επίθεσης, ενώ οι τζιχαντιστές οχυρώνονται και βάζουν φωτιές σε αποθέματα πετρελαίου για να εμποδίζουν με τον καπνό που σκεπάζει τον ουρανό της πόλης τα αναγνωριστικά αεροπλάνα των εχθρών τους. Κουρδικές πηγές ανέφεραν ότι ο ηγέτης του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έχει μείνει στη Μοσούλη, πληροφορία που προδιαθέτει για πεισματική αντίσταση των μαχητών της οργάνωσης, που υπολογίζονται σε τέσσερις έως οκτώ χιλιάδες. Απέναντί τους, παρατάσσονται περί τις 30.000 στρατιώτες του ιρακινού στρατού και των Κούρδων.

Η εκπρόσωπος ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Λιζ Γκράντε προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη έξοδος προσφύγων από τη Μοσούλη, η οποία θα μπορούσε να φθάσει και το ένα εκατομμύριο. Από την πλευρά του, ο επίτροπος Ασφαλείας της Ε.Ε. Τζούλιαν Κινγκ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναμένουν «ροή τζιχαντιστών» στις χώρες τους από τη Μοσούλη, αν και εκτίμησε ότι είναι απίθανο να υπάρξει μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Αγκυρας και Βαγδάτης γύρω από τον ρόλο που ενδέχεται να διαδραματίσουν στη μάχη της Μοσούλης τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στη βάση της Μπασίκα, στο Βόρειο Ιράκ, παρά την αντίθεση της ιρακινής κυβέρνησης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε χθες ότι μαχητικά αεροσκάφη της χώρας του θα πάρουν μέρος στην εκστρατεία εν ευθέτω χρόνω, ανασκευάζοντας προηγούμενες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική αεροπορία ήδη συμμετείχε στις επιχειρήσεις. Την ίδια περίπου ώρα, Ιρακινοί πολίτες διαδήλωναν έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ριζοσπάστη σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Εκκληση στον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι να μην επιτρέψει στις σιιτικές πολιτοφυλακές, που μάχονται στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού, να μπουν στην κατά κύριο λόγο σουνιτική Μοσούλη απηύθυνε η Διεθνής Αμνηστία. Σημειώνεται ότι παρόμοιες, σιιτικές πολιτοφυλακές δέχθηκαν κατηγορίες για βασανισμούς και εκτελέσεις αμάχων σουνιτών ύστερα από την εκδίωξη του ISIS από την επίσης σουνιτική Φαλούτζα, τον περασμένο Ιούνιο.

Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα αναφορικά με το ποιοι θα αναλάβουν τη διοίκηση της Μοσούλης, μιας πόλης με ανάμεικτο, από εθνοτική άποψη, πληθυσμό, ύστερα από την προσδοκώμενη απελευθέρωσή της. Το ακανθώδες αυτό πρόβλημα θα συζητηθεί αύριο στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και, βέβαια, του Ιράκ. Τέλος, το γενικό επιτελείο των συριακών ενόπλων δυνάμεων κατήγγειλε ότι οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να επιτρέψουν σε μαχητές του ISIS να διαφύγουν, μέσω ασφαλούς διαδρόμου, από τη Μοσούλη και να εγκατασταθούν στην Ανατολική Συρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή