Χωρίς πρόσβαση στο Ιντερνετ ο Τζούλιαν Ασάνζ

Χωρίς πρόσβαση στο Ιντερνετ ο Τζούλιαν Ασάνζ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση του Ισημερινού παραδέχθηκε την Τρίτη ότι περιόρισε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο του Τζούλιαν Ασάντζ, του ιδρυτή της ιστοσελίδας WikiLeaks, ο οποίος διαμένει στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο από τα μέσα του 2012. Οπως έκανε γνωστό η ιστοσελίδα των αποκαλύψεων, ο Ασάντζ έπαψε να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο την Κυριακή, γεγονός που πυροδότησε έντονη φημολογία ότι ο Ισημερινός είναι πιθανό να δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ εξαιτίας των πρόσφατων δημοσιεύσεων των WikiLeaks σχετικά με την υποψήφια για το προεδρικό αξίωμα από το Δημοκρατικό Κόμμα, Χίλαρι Κλίντον.

Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Ισημερινού αναφέρει ότι η απόφαση των WikiLeaks να δημοσιοποιήσουν υλικό που συνδέεται με τις αμερικανικές εκλογές και την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ είναι δικό τους θέμα και ευθύνη, επισημαίνοντας ότι ο Ισημερινός δεν ενέδωσε σε πιέσεις από άλλα κράτη.

«Ετσι ο Ισημερινός εξασκώντας τα κυριαρχικά του δικαιώματα περιόρισε την πρόσβαση σε μέρος των τηλεπικοινωνιακών του συστημάτων στην πρεσβεία της χώρας στη Βρετανία. Η κυβέρνηση του Ισημερινού σέβεται την αρχή της μη παρέμβασης σε θέματα άλλων χωρών και δεν εμπλέκεται με τις εκλογικές διαδικασίες που εξελίσσονται, ούτε και υποστηρίζει κάποιον υποψήφιο ιδιαίτερα», αναφέρει η ανακοίνωση. Την ίδια στιγμή και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν διαδραμάτισε κανένα ρόλο στον περιορισμό της διαδικτυακής πρόσβασης του Ασάντζ.

«Αν και οι ανησυχίες μας για την ιστοσελίδα WikiLeaks εξακολουθούν, οποιαδήποτε υποψία ότι ο υπουργός των Εξωτερικών Τζον Κέρι ή το υπουργείο εμπλέκονται στην απενεργοποίηση των WikiLeaks είναι λανθασμένη», τονίζει σε ανακοίνωση ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ισημερινός χορήγησε άσυλο στον Τζούλιαν Ασάντζ όταν βρετανικό δικαστήριο παρήγγειλε την έκδοσή του στη Σουηδία, προκειμένου να ανακριθεί για την περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης δύο γυναικών που τον υποστήριζαν. Τέλος, η ιστοσελίδα WikiLeaks έκανε γνωστό ότι ενεργοποίησε «σχέδια έκτακτης ανάγκης» μετά τη διακοπή της πρόσβασης του Ασάντζ, τονίζοντας ότι εξακολουθούν όλες οι «δημοσιογραφικές δραστηριότητες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή