Γκέιτς και Κουκ στη λίστα της Κλίντον

Γκέιτς και Κουκ στη λίστα της Κλίντον

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τον συνιδρυτή της εταιρείας λογισμικού Microsoft Μπιλ Γκέιτς, τη σύζυγό του Μελίντα, τον διευθύνοντα σύμβουλο των Starbucks Χάουαρντ Σουλτς, τον επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ, αλλά και αυτόν της Coca-Cola Μουχτάρ Κεντ –όλοι τους σημαντικοί δωρητές του Ιδρύματος Κλίντον– εξέτασε ως πιθανούς υποψήφιους αντιπροέδρους η Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με μηνύματα email που αποκάλυψε η ιστοσελίδα WikiLeaks. Αλλοι πιθανοί υποψήφιοι ήταν ο υπουργός Εργασίας Τομ Πέρεζ, ο υπουργός Οικισμού Τζούλιαν Κάστρο, οι Αφροαμερικανοί Κόρι Μπούκερ και Ερικ Χόλντερ, γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ και υπουργός Δικαιοσύνης αντίστοιχα, η προοδευτική γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Ουόρεν, ο Μπέρνι Σάντερς και ο απόστρατος στρατηγός των πεζοναυτών Τζον Αλεν. Τον κατάλογο αυτόν είχε συντάξει ο επικεφαλής της προεκλογικής της εκστρατείας Τζον Ποντέστα στα μέσα Μαρτίου. Η κ. Κλίντον ανακοίνωσε εντέλει την επιλογή της, τον γερουσιαστή της εκλογικά κρίσιμης πολιτείας της Βιρτζίνια Τιμ Κέιν, στα μέσα Ιουλίου.

Στο μεταξύ, τους ισχυρισμούς του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ για καλπονοθεία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου απέρριψε κατηγορηματικά ο πρόεδρος Ομπάμα το βράδυ της Τρίτης, καλώντας τον Τραμπ να «σταματήσει την κλάψα» και να συνεχίσει την εκστρατεία του. Η έκφραση που χρησιμοποίησε ο κ. Ομπάμα απευθύνεται συνήθως από γονείς προς τα παιδιά τους, όταν αυτά παραπονιούνται άνευ λόγου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απευθύνει την εξευτελιστική αυτή νουθεσία από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ενώπιον του πρωθυπουργικού ζεύγους της Ιταλίας. «Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου ούτε και στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία υποψήφιο πρόεδρο να προσπαθεί να απαξιώσει τις εκλογές και την εκλογική διαδικασία πριν ακόμη αυτή πραγματοποιηθεί. Είναι πρωτοφανές. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά για σένα και χάσεις, είναι δυνατόν να κατηγορείς τους άλλους; Αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι κατάλληλος για αυτή τη δουλειά. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ούτε και υπόνοια ευρείας νοθείας σε αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Συστήνω στον κ. Τραμπ να σταματήσει την κλάψα και να προβάλει τις θέσεις του, ώστε να συγκεντρώσει ψήφους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, προς το Λας Βέγκας κατευθύνονταν χθες η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει του χθεσινοβραδινού τελευταίου ντιμπέιτ της προεκλογικής εκστρατείας. Τρεις εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών, το χθεσινό ντιμπέιτ προσέφερε την ύστατη ευκαιρία στον Τραμπ για να αντιστρέψει την αρνητική του εικόνα και να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν την αντίπαλό του να προηγείται με τουλάχιστον οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας το βράδυ της Τρίτης στο Κολοράντο, ο Τραμπ άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι η τακτική «καμμένης γης», την οποία έχει υιοθετήσει, θα συνεχισθεί. «Η μάχη μόλις ξεκίνησε για εμάς. Πιστέψτε το. Οι δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν τους Δημοκρατικούς να προηγούνται, είναι εσφαλμένες. Τα νούμερα είναι μάλλον καλά για μας. Θα σημειώσουμε μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην πολιτική Ιστορία των ΗΠΑ. Μην πιστεύετε τα μέσα ενημέρωσης, αποτελούν προέκταση της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον. Ο Τύπος δημιούργησε μία οφθαλμαπάτη και δηλητηρίασε τα μυαλά των ψηφοφόρων. Θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές ή θα χάσουμε τη χώρα μας», είπε ο Τραμπ, για να επαναλάβει εκ νέου τον ισχυρισμό του για επερχόμενη νοθεία στην κάλπη, συστήνοντας μάλιστα στους οπαδούς του να «φρουρούν» εκλογικά τμήματα σε πόλεις με μεγάλο ποσοστό Αφροαμερικανών κατοίκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή