Βράβευση ένα χρόνο μετά την τρικλοποδιά

Βράβευση ένα χρόνο μετά την τρικλοποδιά

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ουγγαρέζα εικονολήπτρια η οποία πριν από ένα χρόνο αιχμαλωτίστηκε από τις κάμερες ενώ κλωτσούσε και προπηλάκιζε ένα μετανάστη, κοντά στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, βραβεύθηκε για ένα ντοκιμαντέρ της. Σύμφωνα με τα ουγγρικά μέσα, η Πέτρα Λάζλο, η οποία είναι η δημιουργός του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Ξένος στο Εθνος» αποδέχθηκε τη βράβευσή της, πριν από μία εβδομάδα στο πλαίσιο φεστιβάλ κινηματογράφου.

Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία ενός μαχητή της Ελευθερίας κατά την επανάσταση του 1956 στην Ουγγαρία. Συγγραφέας και σκηνοθέτης του έργου είναι ο σύζυγος της Λάζλο. Τους τελευταίους μήνες η Λάζλο απέφευγε τα φώτα της επικαιρότητας, ενώ πριν από ένα μήνα ασκήθηκαν εναντίον της διώξεις για διατάραξη της ειρήνης εξαιτίας των ενεργειών της τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα κόμματα της ουγγρικής αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για τη βράβευση της Λάζλο και της ταινίας, η οποία χρηματοδοτήθηκε με δημόσιους πόρους, ενώ ο αντιπρόεδρος της ουγγρικής βουλής Σαντόρ Λέζακ, μέλος του κυβερνώντος κόμματος Φιντέζ συνεχάρη τη βραβευμένη κινηματογραφίστρια.

Την ίδια στιγμή, πριν από μερικές ημέρες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη αιτούμενοι ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου, ενώ ταυτόχρονα διαμαρτυρήθηκαν για το αναπάντεχο κλείσιμο της μεγαλύτερης πολιτικής εφημερίδας της χώρας, της Nepszabadsag, που είχε ασκήσει στο παρελθόν έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή