«Φλερτ» Βαλς με προεδρική υποψηφιότητα

«Φλερτ» Βαλς με προεδρική υποψηφιότητα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την πιθανότητα να διεκδικήσει το χρίσμα των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης φέρεται να μελετά ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, όπως δείχνει και η σταδιακή πολιτική αποστασιοποίησή του από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Μιλώντας χθες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο κ. Βαλς είπε: «Η χώρα μας δίνει κάποιες φορές την εντύπωση ότι είναι διχασμένη. Θέλω να απευθύνω έκκληση ενότητας και υπευθυνότητας. Οι διαφωνίες, οι έριδες και οι συζητήσεις αυτές δεν αρμόζουν στις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα: την τρομοκρατική απειλή, την προσφυγική κρίση, την κλιματική αλλαγή και τα μεγάλα οικονομικά διακυβεύματα».

Στις δηλώσεις του στον Τύπο, ο πρωθυπουργός δεν διστάζει πια να εκφράζει τις προεδρικές του φιλοδοξίες, όπως φάνηκε και από τα όσα είπε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Le Monde: «Αν ο Ολάντ δεν διεκδικήσει την προεδρία, θα είμαι υποψήφιος στο λεπτό».

Ο Μανουέλ Βαλς, που τους τελευταίους μήνες έχει συγκρουσθεί επανειλημμένως με μερίδα της Αριστεράς γύρω από τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, απέφυγε να θίξει χθες τα ακανθώδη θέματα, όπως την ισλαμική μαντίλα και το «μπουρκίνι», επιλέγοντας ενωτικό λόγο, για να απευθύνει ευθέως μήνυμα στους Γάλλους μουσουλμάνους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην εκλογική του περιφέρεια Εβρί την Τρίτη: «Ενίσταμαι στον καταιγισμό κατηγοριών και στη διαρκή αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων. Από τα βάθη της καρδιάς μου και με πλήρη επίγνωση των λόγων μου, θέλω να υπογραμμίσω στους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας ότι η επιμονή μου στον σεβασμό του κοσμικού χαρακτήρα του γαλλικού κράτους δεν στρέφεται εναντίον τους, αλλά αποσκοπεί στο να τους βοηθήσει και να τους προστατεύσει. Το κράτος, που εκπροσωπώ, βρίσκεται στο πλευρό τους».

Το δημοσκοπικό «Βατερλό» του Φρανσουά Ολάντ, ιδιαίτερα μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του «Ενας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να λέει τέτοια πράγματα…», ενισχύει το σενάριο που θέλει τον Βαλς να αναλαμβάνει την προεδρική υποψηφιότητα, τροφοδοτούμενο σκοπίμως από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Πιστεύω ότι εντός των ερχόμενων εβδομάδων θα πρέπει να επιδείξουμε σθένος και αξιοπρέπεια, να ανυψώσουμε το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης και να μην χαμηλώσουμε τον πήχυ των προσδοκιών μας», είπε ο κ. Βαλς στο Εβρί.

Παρά τους επαίνους που εξασφαλίζει χάρη στον δυναμισμό και την ιδεολογική συνέπειά του, ο Μανουέλ Βαλς αντιμετωπίζεται από την Αριστερά ως παράγοντας διχασμού, εντύπωση που απειλεί τις προεδρικές του φιλοδοξίες.

Επίθεση Μακρόν

Την αίσθηση αυτή δεν παραλείπει, άλλωστε, να υπενθυμίσει ο νεαρός αντίπαλός του και πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν. Τη Δευτέρα, ο Μακρόν επετέθη στην «εκδικητική εμμονή του Μανουέλ Βαλς με τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους».

Απαντώντας την Τρίτη στον Μακρόν, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοούν όσοι με κατηγορούν για εκδικητική εμμονή στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Ο κοσμικός χαρακτήρας δεν είναι εκδικητικός, αλλά αποτελεί απλώς συνταγματικά κατοχυρωμένη πραγματικότητα για τη Γαλλία».

Ο Βαλς έχει, όμως, ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του για να πραγματώσει τη φιλοδοξία του να γίνει ο επόμενος ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων. Η πληθώρα υποψηφίων στην Αριστερά και η δυναμική εμφάνιση του «αντάρτη» των Σοσιαλιστών Αρνό Μοντεμπούρ στις σφυγμομετρήσεις συρρικνώνουν επικίνδυνα τα περιθώρια για τον πρωθυπουργό, ο οποίος καλείται τώρα να συνδυάσει το κυβερνητικό έργο με τις απαιτήσεις της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή