Αρχίζουν τα πειράματα των Κινέζων στο Διάστημα

Αρχίζουν τα πειράματα των Κινέζων στο Διάστημα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο Κινέζοι αστροναύτες έφτασαν στο νέο διαστημικό εργαστήριο της χώρας τους, που πραγματοποιεί τροχιά γύρω από τη Γη ανέφεραν τα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Απώτερος στόχος της Κίνας είναι να αποκτήσει την πρωτοπορία και στον αγώνα κατάκτησης του Διαστήματος, θέση που θα καταφέρει να εδραιώσει με την κατασκευή ενός πλήρους διαστημικού σταθμού. Ο επικεφαλής της αποστολής, Τζιν Χαϊπένγκ ήταν ο πρώτος που πέρασε το κατώφλι του διαστημικού εργαστηρίου το οποίο φέρει το όνομα Τιανγκόνγκ-2, δηλαδή «ουράνια ανάκτορα» και λίγο αργότερα τον ακολούθησε το άλλο μέλος της αποστολής ο Τσεν Ντονγκ. Οι δύο Κινέζοι αστροναύτες, μόλις έλαβαν τις θέσεις τους, χαιρέτησαν από το ουράνιο στερέωμα τον κινεζικό λαό.

Η αποστολή Σενζού-11 , που σημαίνει «θεϊκό σκάφος», προβλέπει την παραμονή των δύο ανδρών στο Διάστημα επί τουλάχιστον 30 ημέρες και θα είναι η μακρύτερη παραμονή Κινέζων αστροναυτών σε τροχιά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι δύο αστροναύτες θα πραγματοποιήσουν διάφορα πειράματα προτού τελικά επιστρέψουν στη Γη. Το διαστημικό εργαστήριο Τιανγκόνγκ-2, το οποίο εκτοξεύθηκε τον Σεπτέμβριο, βρίσκεται σε τροχιά σε απόσταση 393 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και διαθέτει δύο θαλάμους. Ο ένας από αυτούς, όπου κατοικούν και οι αστροναύτες, είναι ερμητικά κλειστός και στο εσωτερικό του πραγματοποιούνται τα διάφορα πειράματα, ενώ ο δεύτερος είναι σαν αποθήκη, καθώς περιλαμβάνει όλα τα εφόδια που έχουν ανάγκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα δαπανά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στο διαστημικό της πρόγραμμα, το οποίο αναπτύσσεται υπό την αιγίδα των ενόπλων δυνάμεων και καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ανταγωνιστεί επάξια αλλά και να καταφέρει να φτάσει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το Πεκίνο ευελπιστεί ότι το 2022 θα καταφέρει να αποκτήσει μια επανδρωμένη διαστημική βάση. Στην πραγματικότητα η κινεζική ηγεσία θεωρεί ότι το διαστημικό της πρόγραμμα συμβολίζει την εξέλιξη και την πρόοδο της χώρας, αλλά και την εξέχουσα θέση της στην παγκόσμια κοινότητα. Ωστόσο, επί του παρόντος, το κινεζικό πρόγραμμα αντιγράφει και επαναλαμβάνει δραστηριότητες που έχουν ανακαλύψει και φέρει εις πέρας Αμερικανοί και Σοβιετικοί εδώ και δεκαετίες.

Αστρική παρατήρηση

Φαίνεται ότι τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα όσον αφορά την αστρική παρατήρηση και κυρίως τον εντοπισμό των διαστημικών σκουπιδιών μετά την κατασκευή του Space Surveillance Telescope που έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει ακόμα και αντικείμενα μεγέθους μικρής μπάλας, τα οποία βρίσκονται στη γεωσύγχρονη τροχιά, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 37.000 χιλιομέτρων. Οπως λένε οι ειδικοί της NASA, το νέο τηλεσκόπιο θα βοηθάει στον εντοπισμό μικρών και μεγάλων διαστημικών σκουπιδιών αλλά και αστεροειδών και άλλων ουράνιων σωμάτων τα οποία θα μπορούσαν να συγκρουστούν με τη Γη. Μέσα στην επόμενη διετία το τηλεσκόπιο πρόκειται να μεταφερθεί και να εγκατασταθεί στην Αυστραλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή