Ρωσία: Ο επικεφαλής της Rosneft λέει ότι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή αργού

Ρωσία: Ο επικεφαλής της Rosneft λέει ότι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή αργού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή αργού στο μέλλον κατά έως 200 εκατ. τόνους το χρόνο, ή 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν.

Η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ αναζητούν ένα τρόπο συνεργασίας με στόχο να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου, που έχουν πληγεί από την παγκόσμια υπερβάλλουσα παραγωγή. Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε στο Αλγέρι στις 28 Σεπτεμβρίου να μειώσει την παραγωγή στα 32,5-33 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που θα είναι η πρώτη μείωση της παραγωγής από το 2008. Σύμφωνα με αξιωματούχους, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία εντός του ΟΠΕΚ για να συναινέσει σε αυτή η Μόσχα. Η επόμενη συνάντηση του Οργανισμού έχει προγραμματιστεί για τις 30 Νοεμβρίου προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

«Τον επόμενο ενάμισι χρόνο αναμένουμε να δούμε το τέλος του πλεονάσματος (στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου) και την έναρξη μιας διαδικασίας για την εξομάλυνση της κατάστασης», δήλωσε ο Σετσίν σε φόρουμ στην Ιταλία, προσθέτοντας ότι αναμένει τις τιμές πετρελαίου να αυξηθούν πάνω από τα 55 δολάρια το βαρέλι έως τότε.

Η ρωσική παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά σχεδόν 4% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα στα 11,11 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε νέο υψηλό ρεκόρ στη μετασοβιετική εποχή, καθώς οι εταιρίες αύξησαν την εξόρυξη χάρη στη βελτίωση των τιμών του πετρελαίου.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι η Μόσχα προτιμά μάλλον να παγώσει παρά να μειώσει την παραγωγή, αλλά δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί σε ποιο επίπεδο. Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες της Ρωσίας, όπως η Rosneft, η Gazprom Neft και η Lukoil, ξεκινούν την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων το 2016.

«Εάν το χρειάζεται η αγορά και υπάρχουν τεχνικοί και οικονομικοί λόγοι, η Ρωσία ίσως αυξήσει σημαντικά την παραγωγή αργού στο μέλλον κατά έως 200 εκατ. τόνους», δήλωσε ο Σετσίν στο φόρουμ, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει ένα χρονικό πλαίσιο για μια τέτοια αύξηση.

Πέρυσι, ο Σετσίν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή αργού σε πάνω από 14 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή