Βαγδάτη: Προσβολή εθνικής κυριαρχίας τυχόν επέμβαση της Αγκυρας στη Μοσούλη

Βαγδάτη: Προσβολή εθνικής κυριαρχίας τυχόν επέμβαση της Αγκυρας στη Μοσούλη

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποστήριξη της Ελλάδας και των άλλων φιλικά διακείμενων προς το Ιράκ κρατών ενάντια σε τουρκικές παρεμβάσεις, ζητά σήμερα με ανακοίνωσή της η ιρακινή πρεσβεία. Το Ιράκ καταδικάζει την ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων στα βόρεια της χώρας, στην περιοχή της Μοσούλης, αναφέροντας πως η κίνηση αυτή αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα «παραβιάζει την αρχή της μη- επεμβάσεως όπως έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει, άμεσα ή έμμεσα και για οποιονδήποτε λόγο στις εσωτερικές ή εξωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε άλλου κράτους».

Σημειώνει μάλιστα ότι αντίστοιχη ενέργεια της Τουρκίας που έλαβε χώρα την 3η Δεκεμβρίου 2015, καταδικάστηκε από το Σύνδεσμο Αραβικών Χωρών, ενώ η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, κατόπιν διαβήματος της Ιρακινής Κυβέρνησης.

Αναφερόμενη στις εν εξελίξει ενέργειες των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή της Μοσούλης στην προσπάθεια καταπολέμησης του ISIS, η ανακοίνωση συνεχίζει: «Σε απάντηση στην ψηφοφορία του Τουρκικού Κοινοβουλίου να παρατείνει την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, το Ιρακινό Κοινοβούλιο ψήφισε την 4η Οκτωβρίου 2016 εναντίον της τουρκικής επέμβασης και της ανάπτυξης ξένων δυνάμεων στα εδάφη του Ιράκ, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Ιρακινής Κυβέρνησης, εναρμονιζόμενη με τη συμφωνία της Διεθνούς Συμμαχίας ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS».

Κλείνοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως το Ιράκ έχει κάνει μεγάλη πρόοδο «στη μάχη κατά του ISIS, στην απελευθέρωση των ιρακινών εδαφών από την τρομοκρατική οργάνωση Daesh και εν αναμονή της αποφασιστικής μάχης για την απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης», και για το λόγο αυτό καταδικάζει οποιαδήποτε εξωτερική ενέργεια που πραγματοποιείται χωρίς την άδεια του ιρακινού κράτους, και καλεί όλα τα φιλικά διακείμενα κράτη να βοηθήσουν να διαφυλαχθεί η εθνική κυριαρχία του Ιράκ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ιρακινής πρεσβείας

«Η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ παραβιάζει την αρχή της μη- επεμβάσεως όπως έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει, άμεσα ή έμμεσα και για οποιονδήποτε λόγο στις εσωτερικές ή εξωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε άλλου κράτους, και ότι, κατά συνέπεια κάθε ένοπλη επέμβαση και κάθε άλλη μορφή παρέμβασης αποτελεί παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η τουρκική επέμβαση της 3ης Δεκεμβρίου 2015 σε έκταση 110χμ στο εσωτερικό των ιρακινών εδαφών χωρίς προηγούμενο συντονισμό με την Ιρακινή Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει καταδικαστεί από το Σύνδεσμο Αραβικών Χωρών, ενώ η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, κατόπιν διαβήματος της Ιρακινής Κυβέρνησης. Σε απάντηση στην ψηφοφορία του Τουρκικού Κοινοβουλίου να παρατείνει την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, το Ιρακινό Κοινοβούλιο ψήφισε την 4η Οκτωβρίου 2016 εναντίον της τουρκικής επέμβασης και της ανάπτυξης ξένων δυνάμεων στα εδάφη του Ιράκ, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Ιρακινής Κυβέρνησης, εναρμονιζόμενη με τη συμφωνία της Διεθνούς Συμμαχίας ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Daesh (ISIS).

Καθώς οι Ιρακινές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Διεθνή Συμμαχία επιτυγχάνουν μεγάλη πρόοδο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην απελευθέρωση των ιρακινών εδαφών από την τρομοκρατική οργάνωση Daesh και εν αναμονή της αποφασιστικής μάχης για την απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης, η Ιρακινή κυβέρνηση καταδικάζει οποιαδήποτε τουρκική παρέμβαση και καλεί τις φιλικά διακείμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα με την οποία μοιράζονται μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς και κοινές αξίες, να υποστηρίξουν το Ιράκ και να προτρέψουν την Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία του Ιράκ και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που ρυθμίζει το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών».

Το χρονικό της διαμάχης

Την 3η Δεκεμβρίου 2015 η Τουρκία εξαπέλυσε εκατοντάδες στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ, κοντά στην περιοχή της Μοσούλης που ελέγχεται από την τρομοκρατική οργάνωση ISIS.

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την κίνηση αυτή και ζήτησε την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων, αναφέροντας ότι αυτά εισήλθαν στην ιρακινή επικράτεια χωρίς προηγούμενη άδεια του Ιράκ, και επομένως συνιστούσαν «εχθρική» πράξη. 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε πει τότε ότι επρόκειτο για μία άσκηση «ρουτίνας» σε συνέχεια προηγούμενων συνεργειών μεταξύ Ιράκ-Τουρκίας στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως τα στρατεύματα του ISIS έχουν καταλάβει τη Μοσούλη από τον Ιούνιο του 2014. Το Ιράκ έχει λάβει μέτρα προς αντιμετώπιση της κατάληψης της πόλης από τους Τζιχαντιστές, όμως δεν έχει προβεί ακόμα σε εξαπόλυση κάποιας μεγάλου μεγέθους επιχείρηση, κάτι για το οποίο έχει κατηγορηθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Το Ιράκ από πλευράς του έχει ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να παραχωρήσει παραπάνω όπλα και να βοηθήσει στην εκπαίδευση των στρατευμάτων, αλλά επιμένει στην κατηγορηματική άρνηση οποιασδήποτε άμεσης παρέμβασης από ξένα κράτη, αναφέροντας πως οφείλει να διαφυλάξει την εθνική του κυριαρχία.

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει νέα επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το ISIS, σε συνεργασία με ξένες δυνάμεις όπως η Γαλλία, στην οποία επέμεινε να συμμετάσχει και η Τουρκία, παρά τις επιφυλάξεις των μερών.

Μάλιστα την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι υπό τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σύσκεψη με ξένους ΥΠΕΞ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και με κορυφαίους διπλωμάτες για τον συντονισμό των ενεργειών στη Μοσούλη, όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, συζητήθηκε και το θέμα της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή