ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τούσκ: Η Ρωσία επιδιώκει την αποδυνάμωση της Ε.Ε.

nt-toysk-i-rosia-epidiokei-tin-apodynamosi-tis-e-e-2156769

Η Ρωσία προσπαθεί να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπαν οι ηγέτες της ΕΕ χθες, τονίζοντας ότι χρειάζεται να κρατήσουν τη γραμμή πλεύσης των και ενιαίο μέτωπο στις πολιτικές που αφορούν τη Μόσχα.

"Οι ηγέτες υπογράμμισαν κάθε είδους ρωσικών εχθροπραξιών, από παραβίαση εναέριου χώρου μέχρι καμπάνιες (παρα)πληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεις, ανάμειξη στις πολιτικές διαδικασίες της ΕΕ και πέρα από αυτήν", είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της συνόδου κορυφής Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη τύπου.

"Δεδομένων των παραδειγμάτων αυτών, είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική της Ρωσίας είναι να εξασθενίσει την ΕΕ", πρόσθεσε.

"Η δημιουργία έντασης με τη Ρωσία δεν αποτελεί σκοπό μας. Αντιδρούμε απλώς στα βήματα που έχει λάβει η Ρωσία. Ασφαλώς και είναι πάντα έτοιμη η ΕΕ να συμμετέχει σε διάλογο, αλλά δεν θα διακινδυνεύσουμε τις αξίες ή τις αρχές μας", τόνισε, "για αυτό έχουμε συμφωνήσει να κρατήσουμε τη γραμμή πλεύσης μας και, προπαντός, να κρατήσουμε την ενότητα της ΕΕ", είπε.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές τους εάν ο ρωσικός στρατός συνεχίσει τις θηριωδίες στη Συρία δίπλα στον συριακό στρατό. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ ωστόσο απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις επιλογές αυτές, οι οποίες, σε προσχέδιο δηλώσεών τους περιλάμβαναν νέες κυρώσεις εναντίον ατόμων και οντοτήτων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS)