Επιστροφή των ματαντόρ στις αρένες της Καταλωνίας

Επιστροφή των ματαντόρ στις αρένες της Καταλωνίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέτρεψε την απόφαση για πλήρη απαγόρευση των ταυρομαχιών στην Καταλωνία, σε μια απόφαση που προκάλεσε τις αντιδράσεις των ζωοφιλικών οργανώσεων και αναμένεται να επιτείνει τις εντάσεις ανάμεσα στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη. Το Σώμα αποδέχθηκε την προσφυγή του κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας, στην οποία αναφερόταν ότι οι ταυρομαχίες είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και γι’ αυτό χρήζει πανεθνικής προστασίας. Η απαγόρευση χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματική και άκυρη, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση.

Οι Αρχές της Καταλωνίας έσπευσαν να δεσμευθούν ότι θα εμποδίσουν την επιστροφή των ματαντόρ στις αρένες που παραμένουν άδειες από τον Ιανουάριο του 2012. «Δεν θα αποδεχθούμε αλλαγές σε όσα έχει ψηφίσει το καταλανικό κοινοβούλιο» είπε ο Ζοζέπ Ρουλ, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος στην περιοχή. Οι υποστηρικτές των ταυρομαχιών πάντως γιόρτασαν τη δικαστική απόφαση. «Δεν είμαι πια παράνομος, είμαι ελεύθερος» έγραψε στο τουίτερ ο Σεραφίν Μαρίν, ταυρομάχος στην Καταλωνία.

Η περιοχή ήταν η πρώτη της ισπανικής ενδοχώρας που απαγόρευσε τις ταυρομαχίες, αν και στους Κανάριους Νήσους η σχετική απαγόρευση είχε θεσπιστεί ήδη από το 1991. Η δικαστική απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει τα σχέδια και άλλων περιοχών όπως η Βαλένθια, το Σαν Σεμπαστιάν και η Πάλμα ντε Μαγιόρκα να απαγορεύσουν τις ταυρομαχίες.

Το κοινοβούλιο της Καταλωνίας έχει ψηφίσει σειρά μέτρων που έχουν στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητων θεσμών σε μια ανεξάρτητη Καταλωνία, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν καταπέσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.  Το ίδιο Σώμα είχε κηρύξει παράνομο το δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες εκλήθησαν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας από την Ισπανία τον Νοέμβριο του 2014.

Ο πρόεδρος της περιοχής εκείνη την περίοδο, Αρτουρ Μας, δικάζεται μάλιστα μαζί με άλλους αξιωματούχους με την κατηγορία της ανυπακοής στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πάντως, έκαναν τον γύρο του κόσμου φωτογραφίες που δείχνουν ότι η περήφανη παράδοση της Ισπανίας έχει διολισθήσει σε ένα βάναυσο σπορ με θύματα τα άτυχα ζώα. Χωρικοί σε μηχανές, άλογα και αυτοκίνητα 4χ4 εμφανίζονται να κυνηγούν ταύρους σε χωράφια, περικυκλώνοντάς τους και προσπαθώντας να τους πετύχουν με το δόρυ και την μπέρτα τους. Συνεχίζουν το άγριο άθλημα μέχρι το άτυχο ζώο να μην μπορεί πλέον να σταθεί όρθιο και αφού καταρρεύσει το σώμα του καταλήγει πεταμένο κάπου από κάποιο τρακτέρ. Αντίθετα από το ηρωικό σπορ των ταυρομαχιών, οι συγκεκριμένοι κυνηγοί παραμένουν σε απόσταση ασφαλείας, αντί να μάχονται σώμα με σώμα με το ζώο, χρησιμοποιώντας την καθιερωμένη κόκκινη κάπα τους.

Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την οργάνωση «Κόμμα κατά της Αγριότητας σε βάρος ζώων» δείχνουν πως δεκάδες άνθρωποι συρρέουν στις βάρβαρες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τοπικούς δημάρχους. Πολλοί μάλιστα από τους επισκέπτες εμφανίζονται να ξεκαρδίζονται στα γέλια με τα βασανιστήρια που υφίστανται οι ταύροι.

Ο Πίτερ Ιγκαν, πρωταγωνιστής της σειράς Downtown Abbey και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «απίστευτη, σοκαριστική και αηδιαστική» την πρακτική. «Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο πιο άγριος είναι κανείς, τόσο πιο έντονα αποδεικνύει τον ανδρισμό του», σχολίασε. «Υπάρχει ένα στοιχείο στην ισπανική κουλτούρα του μικρού ανθρώπου εναντίον του μεγάλου ζώου, επιδεικνύοντας τον βασανισμό του. Το βρίσκω τραγικό», συμπλήρωσε. Η Κίρστι Χέντερσον, επικεφαλής των εκστρατειών της ΡΕΤΑ, της οργάνωσης «Πολίτες υπέρ της Ηθικής Μεταχείρισης των Ζώων» περιέγραψε τους ταύρους ως «μεγάλους, ευγενικούς γίγαντες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή