Καταστράφηκε το «Σκιαπαρέλι» σύφωνα με φωτογραφίες δορυφόρου της NASA

Καταστράφηκε το «Σκιαπαρέλι» σύφωνα με φωτογραφίες δορυφόρου της NASA

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανώς καταστράφηκε κατά την προσεδάφιση του στον πλανήτη Άρη το σκάφος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος «Σκιαπαρέλι», σύμφωνα με φωτογραφίες δορυφόρου της NASA.

Το σκάφος φέρεται να έπεσε στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη» από υψόμετρο 2 έως 4 χιλιομέτρων και καταστράφηκε κατά τη σύγκρουση του με το έδαφος, λόγω έκρηξης- πιθανότατα στον αποθηκευτικό χώρο των καυσίμων, όπως ανέφερε το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press.

Το «Σκιαπαρέλι» μετέδιδε σήματα για 19 λεπτά μετά το σβήσιμο των πυραύλων, ενώ τελικά το σήμα χάθηκε ολοκληρωτικά περίπου 50 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που το διαστημικό σκάφος θα έπρεπε να βρεθεί στο έδαφος σύμφωνα το πρόγραμμα.

Τα στοιχεία τα οποία ελήφθησαν από το «Σκιαπαρέλι», κατά τη διαδικασία καθόδου του στην επιφάνεια του Αρη, υποδεικνύουν ότι το αλεξίπτωτό του αποδεσμεύθηκε υπερβολικά γρήγορα. Επίσης, οι πύραυλοι που επρόκειτο να χρησιμοποιήσει για να παραμείνει ακίνητο πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, φαίνεται ότι λειτούργησαν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή