Κρίσιμη συνάντηση για το πολιτικό μέλλον της Ισπανίας

Κρίσιμη συνάντηση για το πολιτικό μέλλον της Ισπανίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας ετοιμάζεται για μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση το Σαββατοκύριακο, η οποία είναι πιθανόν να βοηθήσει στην επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου που βιώνει η χώρα τους τελευταίους μήνες, με το να επιτρέψει στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Παρότι έχει κερδίσει δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, το Λαϊκό Κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα ο Μαριάνο Ραχόι να αναλάβει τα ηνία μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επιθυμεί οι Σοσιαλιστές να επιλέξουν να απόσχουν από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει από το κοινοβούλιο, αποτρέποντας το σενάριο τρίτων εκλογών μέσα σε ένα χρόνο. Επομένως, τα 300 μέλη της ομοσπονδιακής επιτροπής των Σοσιαλιστών αναμένεται να αποφασίσουν την Κυριακή ποια στάση θα επιλέξουν στην κρίσιμη ψηφοφορία. Παρότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το κόμμα θα ικανοποιήσει την επιθυμία του Ραχόι στο τέλος, οι Σοσιαλιστές παραμένουν εξαιρετικά διχασμένοι αναφορικά με το ποια στάση πρέπει να κρατήσουν. Ο διχασμός που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος συμπαρέσυρε ακόμη και τον αρχηγό του, Πέδρο Σάντσες, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του μετά τις διαρκώς αυξανόμενες πιέσεις για αποχή του κόμματος από την ψηφοφορία. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER, ο βουλευτής του κόμματος, Χ. Μ. Μπαρέντα, δήλωσε ότι το ρήγμα είναι «εξαιρετικά βαθύ», σημειώνοντας ωστόσο ότι το κόμμα πρέπει να επιλέξει μεταξύ κυβέρνησης μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος και τρίτης εκλογικής αναμέτρησης, που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τους Σοσιαλιστές, που βλέπουν τη δημοφιλία τους σε πτωτική τάση. Στον αντίποδα, η πρόεδρος των Βαλεαρίδων Νήσων, Φρανκίνα Αρμενιόλ, δήλωσε ότι η επιλογή να επιτραπεί στο Λαϊκό Κόμμα να κυβερνήσει ξανά θα αποτελέσει μια «ιστορική στροφή 180 μοιρών» για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η οποία θα έρθει σε αντίθεση με την ιδεολογία του κόμματος και τις εκλογικές υποσχέσεις του.

O Μαριάνο Ραχόι έχει την υποστήριξη 170 βουλευτών από τους 350 του κοινοβουλίου της χώρας, 137 εκ των οποίων ανήκουν στο κόμμα του, όμως χρειάζεται τις ψήφους άλλων κομμάτων ή την αποχή βουλευτών από την ψηφοφορία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα, κανένα άλλο κόμμα δεν έχει δείξει πρόθεση να τον στηρίξει, ωστόσο αρκεί η αποχή τουλάχιστον 11 Σοσιαλιστών βουλευτών, από τους 85, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή