Aποδοκιμασίες κατά Ντ. Τραμπ και αστειάκια από Χ. Κλίντον

Aποδοκιμασίες κατά Ντ. Τραμπ και αστειάκια από Χ. Κλίντον

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αποδοκιμασίες δέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επίσημο δείπνο, με στόχο τη συγκέντρωση δωρεών για καθολικές φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη, την ώρα που χαρακτήριζε τη Χίλαρι Κλίντον, που καθόταν δίπλα του, «διεφθαρμένη» και εχθρό των ρωμαιοκαθολικών. Οι παριστάμενοι στο επίσημο δείπνο στην αίθουσα χορού του ξενοδοχείου «Ουόλντορφ Αστόρια» της πόλης αποδοκίμασαν τον Τραμπ και σε άλλες στιγμές της ομιλίας του. Τη στιγμή που ο Τραμπ αποπειράθηκε να μιλήσει περιπαικτικά για τους ρωμαιοκαθολικούς, δυνατή φωνή ακούστηκε να φωνάζει: «Τελείωνε!».

Το δείπνο του Ιδρύματος στη Μνήμη του Αλφρεντ Σμιθ, ιστορικού δημάρχου και κυβερνήτη της Νέας Υόρκης και του πρώτου Ρωμαιοκαθολικού υποψήφιου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ενώ, παρά την επισημότητα του ενδύματος, οι ομιλητές διαγωνίζονται σε καλαμπούρια και ελαφρά πειράγματα.

Παρότι ορισμένοι ακούστηκαν να αναστενάζουν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της κ. Κλίντον, ιδίως όταν η Δημοκρατική υποψήφια αστειεύθηκε για τα σχόλια του αντιπάλου της για τις γυναίκες, ο λόγος της διακρίθηκε από εύστοχο αυτοσαρκασμό και ικανοποίησε το «δύσκολο» ακροατήριο.

«Ο Τραμπ δεν έμοιαζε να έχει καταλάβει το κοινό του. Για να είναι κάποιος αστείος, πρέπει να αντιλαμβάνεται το κοινό του», έλεγε ο βετεράνος σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Εντ Ρόλινς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico.

Ο Τραμπ πέτυχε, πάντως, να κάνει το κοινό να γελάσει, όταν στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στον λόγο της συζύγου του, Μελάνια Τραμπ, στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών το καλοκαίρι. Ο λόγος της κ. Τραμπ αποδείχθηκε ότι ήταν σχεδόν πανομοιότυπος με την ομιλία της Μισέλ Ομπάμα το 2008 στο συνέδριο των Δημοκρατικών. «Η Μισέλ Ομπάμα εκφωνεί ομιλία και όλοι λένε πόσο καλή ήταν. Η σύζυγός μου, Μελάνια, εκφωνεί την ίδια ομιλία και όλοι την επικρίνουν. Δεν το καταλαβαίνω!», είπε ο Τραμπ, για να εξασφαλίσει τα χειροκροτήματα του κοινού.

«Η Χίλαρι ήρθε σήμερα εδώ για να προσποιηθεί ότι δεν μισεί τους ρωμαιοκαθολικούς», είπε ο Τραμπ, για να δεχθεί οργισμένη νουθεσία από μέλος του κοινού, που του φώναξε «τελείωνε!». Αποδοκιμασίες ακούστηκαν, επίσης, όταν ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι το Ιδρυμα Κλίντον επωφελήθηκε οικονομικά από τις δωρεές για τον σεισμό στην Αϊτή.

Το γεύμα του Ιδρύματος Αλ Σμιθ φιλοξενεί παραδοσιακά κάθε τέσσερα χρόνια τους υποψηφίους για την προεδρία. Πολιτικοί ρεπόρτερ της πόλης, όμως, επεσήμαναν ότι ουδέποτε οι αποδοκιμασίες δεν υπήρξαν τόσο έντονες, όσο φέτος εις βάρος του Τραμπ.

Η κ. Κλίντον ανέβηκε στο βήμα μετά τον Τραμπ, επιλέγοντας να αστειευτεί για την υγεία της, τις αδρά αμειβόμενες ομιλίες της, καθώς και για τη δήλωσή της ότι το ήμισυ των οπαδών του Τραμπ ανήκει στην κατηγορία των «αξιοθρήνητων», για την οποία ζήτησε θερμά συγγνώμη.

«Αναγκάσθηκα να διακόψω το σκληρό πρόγραμμα ύπνου μου για να βρεθώ εδώ. Συνήθως χρεώνω πολλά για τέτοιες εμφανίσεις. Γνωρίζω προσωπικά πολλούς εσάς και θέλω να σας βάλω στην κατηγορία των αξιαγάπητων», είπε η Δημοκρατική υποψήφια.

Η κ. Κλίντον και ο κ. Τραμπ, που είχαν αποφύγει να σφίξουν ο ένας το χέρι της άλλης στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της Τετάρτης στο Λας Βέγκας, χαιρετήθηκαν διά χειραψίας ενώπιον του κοινού, προτού ανεβούν στη σκηνή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Αλ Σμιθ ο 4ος, δισέγγονος του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, μίλησε για την αξία της ευγένειας στην εκδήλωση, χωρίς να χάσει την ευκαιρία να αστειευτεί για τη συμπεριφορά του Τραμπ στα καλλιστεία. «Προτού αρχίσει το δείπνο, ο Ντόναλντ πήγε να δει τη Χίλαρι και τη ρώτησε τι κάνει. “Είμαι καλά”, του απάντησε αυτή, για να συμπληρώσει: “Βγες τώρα από το καμαρίνι των γυναικών”», είπε ο Σμιθ, κάνοντας τον Τραμπ να γελάσει.

Πολίτες ανησυχούν για εκλογική νοθεία

Εισαγγελείς υπηρεσίας θα βρίσκονται επί ποδός την ημέρα των εκλογών στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενα κρούσματα εκφοβισμού ψηφοφόρων ή άλλες παράνομες ενέργειες, μετά τους ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ για πιθανή νοθεία στην εκλογική διαδικασία. Στις αρχές της εβδομάδας, ο Τραμπ κάλεσε τους οπαδούς του να «παρακολουθήσουν» τα εκλογικά κέντρα σε πόλεις όπως η Φιλαδέλφεια, το Σεν Λούις και το Σικάγο, που διαθέτουν σημαντικό αριθμό Αφροαμερικανών και ισπανόφωνων ψηφοφόρων. «Ολοι οι εισαγγελείς μας θα είναι εφοδιασμένοι με κινητά τηλέφωνα, με απευθείας σύνδεση στα γραφεία του γενικού εισαγγελέα της Φιλαδέλφεια. Οποιος παραβιάσει τον νόμο, θα αντιμετωπίσει ποινική δίωξη», είπε ανώτατο δημοτικό στέλεχος.

Στο Ντένβερ του Κολοράντο, πολλοί ψηφοφόροι καλούν τις τελευταίες ημέρες τις δημοτικές αρχές, ζητώντας διαβεβαιώσεις για τον αδιάβλητο χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας, σύμφωνα με την επικεφαλής της τοπικής εκλογικής επιτροπής, Αμπερ Μακρένολντς. «Ψηφοφόροι μάς τηλεφωνούν λέγοντας: Θα σημειωθεί άραγε νοθεία στην κάλπη; Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε πώς λειτουργεί η διαδικασία. Η καλπονοθεία στις μέρες μας είναι ουσιαστικά αδύνατη», είπε η κ. Μακρένολντς. Πολλοί ειδικοί των αμερικανικών εκλογών, μεταξύ τους και Ρεπουμπλικανοί, υπογράμμισαν την πεποίθησή τους ότι η νοθεία στις σύγχρονες εκλογές είναι ουσιαστικά αδύνατη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή