Αντιφάσεις για σχέσεις Φιλιππίνων με ΗΠΑ

Αντιφάσεις για σχέσεις Φιλιππίνων με ΗΠΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΙΛΑ. Οι Φιλιππίνες θα διατηρήσουν τους εμπορικούς και οικονομικούς τους δεσμούς με τις ΗΠΑ και τη Δύση δήλωσε χθες ο υπουργός Εμπορίου της χώρας Ράμον Λόπεζ, μία μόλις ημέρα αφού ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε ανακοίνωσε το «διαζύγιο» από την Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων προέβη στη σχετική δήλωση από το Πεκίνο όπου βρισκόταν, προκειμένου, όπως είπε, να συνάψει νέες εμπορικές συμμαχίες σε μια περίοδο που οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται.

«Η Αμερική έχει χάσει», δήλωσε ο Φιλιππινέζος ηγέτης μιλώντας σε συμπατριώτες του και Κινέζους επιχειρηματίες. «Εχω ευθυγραμμιστεί με την ιδεολογική σας κίνηση και πιθανώς να επισκεφθώ και τη Ρωσία προκειμένου να μιλήσω με τον Πούτιν και να του πω ότι είμαστε οι τρεις μας απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο: η Κίνα, οι Φιλιππίνες και η Ρωσία. Είναι ο μοναδικός τρόπος. Από αυτή την αίθουσα αναγγέλλω το διαζύγιο από τις ΗΠΑ, στρατιωτικά, ίσως όχι κοινωνικά, αλλά και οικονομικά».

Οι προσπάθειες του Ντουτέρτε να προσεγγίσει την Κίνα, που ξεκίνησαν εδώ και μήνες όταν το δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι το Πεκίνο δεν διαθέτει κυριαρχικά δικαιώματα στη νότια Σινική Θάλασσα σε μια υπόθεση που είχε φέρει ενώπιον των δικαστηρίων η προηγούμενη κυβέρνηση της Μανίλας, σηματοδοτούν μια σαφή αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής.

Ο υπουργός Εμπορίου Ραμόν Λόπεζ, πάντως, προσπάθησε να ερμηνεύσει το σχόλια του προέδρου Ντουτέρτε, λέγοντας ότι δεν μίλησε για διαζύγιο από τις ΗΠΑ. «Οσον αφορά την οικονομία, δεν διακόπτουμε τους εμπορικούς δεσμούς και τις επενδύσεις στις ΗΠΑ». Ο πρόεδρος αναφέρθηκε επακριβώς στην επιθυμία του να ενισχύσει τους δεσμούς με την Κίνα και την περιοχή της Ασίας και του νότιου Ειρηνικού, «δεσμούς που διατηρούμε επί αιώνες». Ωστόσο, οι Φιλιππίνες «θα διακόψουν την υπερβολική εξάρτησή τους από τη μία πλευρά», επ’ ουδενί, όμως, «δεν πρόκειται να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Δύση και ειδικότερα με τις ΗΠΑ». Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Ντουτέρτε δήλωσε ότι οι επισημάνσεις του αποτελούν «επαναδιατύπωση της θέσης του προκειμένου να χαρτογραφήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».

Οι λεκτικές επιλογές του Φιλιππινέζου προέδρου κατά τις αναφορές του προς την Κίνα είναι ριζικά διαφορετικές από αυτές που έκανε αναφερόμενος στις ΗΠΑ, καθώς φαίνεται ότι είχε εξοργισθεί από την αμερικανική θέση όσον αφορά τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που έχει εξαπολύσει, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να σκοτωθούν. Στο παρελθόν αποκάλεσε τον πρόεδρο Ομπάμα «γιο της σκύλας» και προσέθεσε να «πάει στην κόλαση».

Την περασμένη Τετάρτη, περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μανίλα, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα και ζητώντας την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Μιντανάο. Αλλά και χθες εκατοντάδες συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων έκαψαν αμερικανικές σημαίες και κάλεσαν την κυβέρνηση να μην τηρήσει τις στρατιωτικές της συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή