ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Διαπράττονται εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ

rosia-diaprattontai-egklimata-polemoy-sto-irak-2157178

Ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε το Σάββατο τον διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ για «εγκλήματα πολέμου» στο Ιράκ, μετά τον θάνατο πολλών αμάχων σε αεροπορικές επιδρομές κοντά στην πόλη Κιρκούκ.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, κατήγγειλε την επιδρομή που σημειώθηκε την Παρασκευή στην πόλη Ντακούκ, κοντά στο Κιρκούκ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να σκοτωθόυν «δεκάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά», όπως ανέφερε.

«Έχουμε παρατηρήσει κατ' επανάληψη ότι τέτοιου είδους φονικά πλήγματα (…) που φέρουν όλες τις ενδείξεις εγκλημάτων πολέμου, έχουν γίνει πρακτικά καθημερινή ρουτίνα για την αεροπορία του διεθνούς συνασπιμού», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε μια νεκρώσιμη πομπή θεωρήθηκαν λανθασμένα τρομοκράτες. Περίπου 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 45 τραυματίστηκαν. Ο Κονασένκοφ υποστήριξε ότι το αεροπορικό πλήγμα καταγράφηκε από ρωσικά αναγνωριστικά μέσα, σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Το τελευταίο 24ωρο ο διεθνής συνασπισμός έχει πραγματοποιήσει 19 αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ, πρόσθεσε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, SPUTNIK, AFP)