Πολωνία: Στους δρόμους ξανά οι γυναίκες που «απεργούν» για τις αμβλώσεις

Πολωνία: Στους δρόμους ξανά οι γυναίκες που «απεργούν» για τις αμβλώσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντυμένες στα μαύρα και κρατώντας ομπρέλες, χιλιάδες Πολωνέζες διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις νέες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η πρώτη «απεργία των γυναικών» έγινε στις 3 Οκτωβρίου. Τρεις ημέρες αργότερα, πιεζόμενη από τις μαζικές διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν 100.000 γυναίκες σε όλη τη χώρα η συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη) αναγκάστηκε να απορρίψει το νομοσχέδιο με το οποίο ουσιαστικά απαγορευόταν η άμβλωση.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα ο πρόεδρος του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θέλει να περιορίσει τις αμβλώσεις «ακόμη και όταν το παιδί είναι καταδικασμένο να πεθάνει» ώστε «να μπορέσει να βαπτισθεί» μετά τη γέννησή του.

«Καταφέραμε να απορριφθεί ένας παράλογος νόμος και κατά συνέπεια η ένταση στη χώρα μειώθηκε. Όμως, ακριβώς τώρα η κυβέρνηση μπορεί να επωφεληθεί για να περάσει έναν νέο νόμο, ίσως όχι τόσο παράλογο αλλά εξίσου απαράδεκτο. Δεν συμφωνούμε!» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διαδηλώτρια, η Αλεξάντρα Σέκουλα.

Οι γυναίκες κατήγγειλαν «την ανάμιξη της Εκκλησίας στην πολιτική» και «την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών» αλλά επίσης και «την αδράνεια του κράτους στον τομέα αυτόν».

«Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία ανακατεύεται στην πολιτική και στους νόμους της χώρας. Εκβιάζει τα πολιτικά κόμματα και αναμιγνύεται σε υποθέσεις που δεν θα έπρεπε να την αφορούν», είπε μια από τις οργανώτριες της κινητοποίησης, η Μποζένα Πριλούσκα. «Μαχόμαστε μεταξύ άλλων για το λαϊκό κράτος, για το δικαίωμα στην αντισύλληψη ή ακόμη για τα ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τους μισθούς», εξήγησε η Καμίλα Μάγιερ, μια άλλη οργανώτρια της διαδήλωσης.

Στην Πολωνία η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε τρεις περιπτώσεις: αν κινδυνεύει η υγεία ή η ζωή της μητέρας, αν από τον προγεννητικό έλεγχο διαπιστωθεί κάποια σοβαρή, ανίατη ασθένεια στο έμβρυο και αν η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

(πηγή ΑΠΕ -ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή