Απεβίωσε ο ακτιβιστής κατά του πολέμου Τομ Χέιντεν

Απεβίωσε ο ακτιβιστής κατά του πολέμου Τομ Χέιντεν

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Εφυγε από τη ζωή στα 76 του χρόνια ο βετεράνος κοινωνικός ακτιβιστής και πολιτικός της αμερικανικής Νέας Αριστεράς, Τομ Χέιντεν, ο οποίος υπηρέτησε στο νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνιας για 18 χρόνια και απέκτησε χολιγουντιανή διασημότητα με τον γάμο του με την ηθοποιό Τζέιν Φόντα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Los Angeles Times, ο Χέιντεν πέθανε στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας, έχοντας ταλαιπωρηθεί επί πολλά έτη από χρόνια ασθένεια.

«Ενας πολιτικός γίγαντας και ένας αγαπητός φίλος έφυγε», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος του Λος Αντζελες, Ερικ Γκαργκέτι, προσθέτοντας ότι «ο Τομ Χέιντεν πολέμησε σκληρότερα για ό,τι πίστευε από οποιονδήποτε άλλο έχω γνωρίσει».

Ο Χέιντεν διαμόρφωσε τον πολιτικό ακτιβισμό του όντας ιδρυτικό μέλος των Σπουδαστών για μια Δημοκρατική Κοινωνία, μιας οργάνωσης που βρισκόταν στο επίκεντρο του αντιπολεμικού κινήματος της δεκαετίας του ’60, καθώς και των κινημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ίδιας δεκαετίας, και όντας ο κύριος συγγραφέας του επαναστατικού μανιφέστου της. Τα χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 1960, ο Χέιντεν ταξίδεψε στον αμερικανικό Νότο για να συμμετάσχει σε εκλογικές εκστρατείες και διαδηλώσεις κατά των φυλετικών διαχωρισμών, σε αρκετές από τις οποίες χτυπήθηκε και συνελήφθη από την αστυνομία. Ο Χέιντεν έγινε ευρύτατα γνωστός ως ένας από τους «Οκτώ του Σικάγου», οκτώ ακτιβιστές που δικάστηκαν για συνωμοσία και υποκίνηση ταραχών στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του επεισοδιακού συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος το 1968, χωρίς ωστόσο να καταδικαστεί. Μια κριτική στο βιβλίο του «Επανένωση», που δημοσιεύτηκε το 1988 στους New York Times, τον χαρακτήρισε «τη σημαντικότερη προσωπικότητα του φοιτητικού κινήματος της δεκαετίας του ’60».

Το πολιτικό γεγονός που σημάδεψε όσο κανένα άλλο τη ζωή του υπήρξε η δολοφονία του φίλου του, του γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι, το 1968 στο Λος Αντζελες. «Περνώντας από το φέρετρο του Ρόμπερτ Κένεντι, πέρασα σε μία πολύ απαισιόδοξη και πικρή πολιτική αντίληψη», είχε δηλώσει σε συνέντευξη στο Associated Press το 1968, τονίζοντας ότι το συμβάν αυτό τον έπεισε ότι δεν υπάρχει μέλλον σε αυτή την πραγματικά βίαιη χώρα, η οποία θα βίωνε αποκαλυπτικές στιγμές στο μέλλον.

Ο Χέιντεν παρέμεινε ενεργός στα δρώμενα της αμερικανικής αριστεράς και στον 21ο αιώνα, γράφοντας στο Twitter για τελευταία φορά την προηγούμενη εβδομάδα. Από το 1982 μέχρι το 2000 θήτευσε στα νομοθετικά σώματα της Καλιφόρνιας, ενώ αργότερα έγινε διευθυντής του Κέντρου Ειρήνης και Δικαιοσύνης, ενός μη κερδοσκοπικού αριστερού think thank, αφοσιωμένου στην ανάλυση της στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, της πολιτικής για τα ναρκωτικά και της παγκόσμιας φτώχειας.

Από το 1973 μέχρι το 1990 ο Χέιντεν ήταν παντρεμένος με την Τζέιν Φόντα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά και στα μέσα της κοινής τους πορείας μοιράστηκε μαζί της το εξώφυλλo του περιοδικού People. Τα μεταγενέστερα χρόνια της ζωής του, τα γραπτά του δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες όπως οι New York Times, η Boston Globe και η Denver Post, υπήρξε αρθρογράφος και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού The Nation, συνέγραψε περισσότερα από 20 βιβλία και έδωσε αναρίθμητες διαλέξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή