Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης του Καλαί από τις γαλλικές αρχές

Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης του Καλαί από τις γαλλικές αρχές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΑΙ. Μεταφέροντας βαλίτσες και σακιά με τα υπάρχοντά τους μετανάστες άρχισαν χθες να εγκαταλείπουν τη διαβόητη «ζούγκλα» του Καλαί ενόψει της κατεδάφισης του καταυλισμού, που αποτέλεσε επί μακρόν το εφαλτήριο για τις απόπειρες διείσδυσης στη Βρετανία. Ομάδα Σουδανών μεταναστών αλλά και ανδρών από την Ερυθραία περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να υπάρξει στη συνέχεια διαλογή και διανομή των 6.000 – 8.000 κατοίκων του στρατοπέδου σε διαφορετικά κέντρα στέγασής τους σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Ενα λεωφορείο με 50 Σουδανούς αναχώρησε νωρίς χθες το πρωί για την περιοχή της Βουργουνδίας στην Κεντροανατολική Γαλλία.

Σε τρεις ημέρες

Η εκκαθάριση της «ζούγκλας» αναμένεται να διαρκέσει συνολικά τρεις μέρες, μετά το πέρας των οποίων θα διαλυθεί πλήρως. «Είμαι πολύ ευτυχής, είχα αγανακτήσει με τη ζούγκλα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 25χρονος Αμπάς από το Σουδάν. «Είναι πολλοί που δεν θέλουν να φύγουν. Ισως υπάρξουν προβλήματα αργότερα. Γι’ αυτό ήρθα πρώτος», εξήγησε. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι ορισμένοι μετανάστες ενδέχεται να αντισταθούν στη μεταφορά τους και 1.200 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να προλάβουν ενδεχόμενα επεισόδια.

Την Κυριακή το βράδυ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία του καταυλισμού. Ταραχές είχαν σημειωθεί τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι γαλλικές αρχές κατεδάφισαν το νότιο τμήμα του καταυλισμού. Ο 25χρονος Μπασίρ, επίσης από το Σουδάν, έπιασε θέση στην ουρά από τις 4 τα ξημερώματα. «Οπουδήποτε είναι καλύτερα από τη ζούγκλα», είπε.

Τροφοδοτώντας την ανασφάλεια και αγανάκτηση των τοπικών πληθυσμών, ο καταυλισμός του Καλαί εξελίχθηκε σε απόστημα που δηλητηριάζει τη συζήτηση για τη μετανάστευση προκαλώντας παράλληλα ένταση ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι. Η Γαλλίδα υπουργός Στέγασης Εμανουέλ Κοσέ επέκρινε χθες την επιφυλακτικότητα της Βρετανίας να δεχθεί ασυνόδευτους ανήλικους από το Καλαί, προκειμένου αυτοί να επανενωθούν με την οικογένειά τους, και εκτίμησε ότι «πολλές εκατοντάδες» πρέπει να γίνουν δεκτοί «άμεσα» στη γειτονική χώρα. Η Κοσέ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, εξήγησε ότι το Παρίσι επιθυμεί όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται στο Καλαί και οι οποίοι διαθέτουν οικογένεια στη γειτονική χώρα «να γίνουν δεκτοί το συντομότερο δυνατόν στη Βρετανία». Παράλληλα, εκτίμησε ότι «πολλές εκατοντάδες πρέπει να γίνουν δεκτοί άμεσα». Σύμφωνα με την ίδια, «είναι σκανδαλώδες» το γεγονός ότι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ αναγκάστηκε να «πάει επανειλημμένα στη Βρετανία για να δώσει συνεντεύξεις στον Guardian, προκειμένου τελικά η βρετανική κυβέρνηση να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο».

Γιατί όμως θέλουν τόσο πολλοί μετανάστες να μεταβούν στη Βρετανία; Πολλοί πιστεύουν ότι είναι καλύτερες οι προοπτικές τους να βρουν δουλειά. Αλλοι θέλουν να ζητήσουν άσυλο εκεί, ενώ ορισμένοι επιθυμούν να παραμείνουν ως παράνομοι εργάτες στη χώρα. Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η γλώσσα, καθώς πολλοί μιλούν αγγλικά, ενώ αρκετοί έχουν συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημαντικό ρόλο παίζει η πεποίθηση ότι η στέγη και παρεχόμενη παιδεία είναι καλύτερες στην Αγγλία.

Μειωμένος τζίρος

Στο μεταξύ, μιλώντας στο BBC, ο επικεφαλής του οργανισμού που διοικεί το λιμάνι του Καλαί, Ζαν Μαρκ Πουισενσό, ανέφερε ότι ο τζίρος έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας των προσπαθειών των μεταναστών να ανεβούν λαθραία σε φορτηγά με προορισμό τη Βρετανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή