Ο Σαίξπηρ και ο Μάρλοου συνεργάστηκαν

Ο Σαίξπηρ και ο Μάρλοου συνεργάστηκαν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το όνομα του Κρίστοφερ Μάρλοου θα συνοδεύει εφεξής αυτό του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στις σελίδες τίτλου της τριλογίας Ερρίκος ΣΤ΄, σύμφωνα με απόφαση του εκδοτικού οίκου της Οξφόρδης, που προέκυψε ύστερα από μελέτη ομάδας ερευνητών. Ο Μάρλοου, γνωστός μεταξύ άλλων για το θεατρικό έργο Δόκτωρ Φάουστ, είχε θεωρηθεί ήδη από τον 18ο αιώνα ότι συμμετείχε στη συγγραφή των τριών τμημάτων του Ερρίκου ΣΤ΄, καθώς και άλλων θεατρικών έργων του Σαίξπηρ. Η επιστημονική έρευνα, που πραγματοποίησαν 23 διεθνείς ερευνητές, κατέληξε ότι τα 17 από τα 44 θεατρικά του Σαίξπηρ γράφτηκαν από περισσότερους από έναν συγγραφέα και ότι η συνεργασία του «Βάρδου» με συναδέλφους του ήταν πιο εκτενής από όσο νομίζαμε αρχικά. Η νέα έρευνα στηρίχθηκε σε ανάλυση των κειμένων, αλλά και σε συγκρίσεις των χειρογράφων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ο Γκάρι Τέιλορ, ένας από τους εκδότες της συλλογής των έργων στον εκδοτικό οίκο της Οξφόρδης, λέει: «Πετύχαμε να επιβεβαιώσουμε την “παρουσία” του Μάρλοου στα τρία θεατρικά του Ερρίκου ΣΤ΄. Είμαστε πλέον σχεδόν βέβαιοι ότι οι δύο συγγραφείς δεν επηρέασαν ο ένας τον άλλο, αλλά συνεργάσθηκαν ενεργά. Ακόμη και οι αντίπαλοι συνεργάζονται ενίοτε». Η Κάρολ Ρούτερ, ειδικός του Σαίξπηρ στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, εκφράζει διαφορετική γνώμη μιλώντας στο BBC: «Είμαι βέβαιη ότι ο Σαίξπηρ συνεργάσθηκε με πολλούς, αλλά θα εξέπληττε ιδιαίτερα αν είχε συνεργασθεί με τον Μάρλοου. Την εποχή της συγγραφής του Ερρίκου, ο Μάρλοου ήταν πασίγνωστος και πολύ δημοφιλής. Γιατί να δεχθεί να συνεργασθεί με έναν ανύπαρκτο και άγνωστο τότε ηθοποιό, όπως ήταν ο Σαίξπηρ;».

Η κ. Ρούτερ πιστεύει ότι ο Σαίξπηρ και οι συνάδελφοί του ηθοποιοί επηρεάσθηκαν από τον Μάρλοου και αξιοποίησαν το συγγραφικό του ταλέντο, εν αγνοία του.

Το μυστήριο γύρω από την ταυτότητα του συγγραφέα των έργων που αποδίδονται στον Σαίξπηρ διαρκεί εδώ και αιώνες, με τον φιλόσοφο σερ Φράνσις Μπέικον και τον 6ο κόμη του Ντέρμπι, Ουίλιαμ Στάνλεϊ, αλλά και τον 17ο κόμη της Οξφόρδης, Εντουαρντ ντε Βιρ, να έχουν προταθεί από ειδικούς ως οι πραγματικοί συγγραφείς των έργων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή