Γαλλία: Δημοσκοπικό προβάδισμα Ζιπέ έναντι Σαρκοζί για το προεδρικό χρίσμα της κεντροδεξιάς

Γαλλία: Δημοσκοπικό προβάδισμα Ζιπέ έναντι Σαρκοζί για το προεδρικό χρίσμα της κεντροδεξιάς

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξησε το προβάδισμά του ο Αλέν Ζιπέ έναντι του Νικολά Σαρκοζί για το χρίσμα του κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος της Γαλλίας στις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση, ο Ζιπέ συγκεντρώνει το 41% της προτίμησης των ψηφοφόρων του κόμματος στον πρώτο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου, καταγράφοντας άνοδο τεσσάρων μονάδων από τον περασμένο μήνα.

Αντίθετα, ο Σαρκοζί χάνει τρεις μονάδες, με το ποσοστό του να μειώνεται στο 30%.

Κανένας από τους πέντε άλλους, λιγότερο γνωστούς στο γαλλικό κοινό υποψηφίους δεν συγκεντρώνει ένα ικανό ποσοστό στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, πράγμα που σημαίνει πως οι Σαρκοζί και Ζιπέ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μονομαχήσουν στον δεύτερο γύρο των προκριματικών στις 27 Νοεμβρίου.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Ipsos και το ερευνητικό ινστιτούτο Cevipof.

Ο νικητής των προκριματικών της κεντροδεξιάς έχει πολλές πιθανότητες να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο, δεδομένης της πολύ χαμηλής δημοτικότητας του σοσιαλιστή Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως ο Ζιπέ θα έχει την ισχυρή στήριξη κεντρώων ακόμη και αριστερών ψηφοφόρων που θα συμμετάσχουν στις προκριματικές, καθώς τον υποστηρίζει πάνω από το 90% των ψηφοφόρων αυτών.

Ο Σαρκοζί έχει μικρό προβάδισμα επί του Ζιπέ μεταξύ των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών, με 51% έναντι 49% του Ζιπέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή