Αδυναμία συνεννόησης για το μέλλον της Βενεζουέλας

Αδυναμία συνεννόησης για το μέλλον της Βενεζουέλας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Σε διαπληκτισμούς μεταξύ των ηγετών του αντιπολιτευτικού συνασπισμού οδήγησε η απόφαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χεσούς Τορεάλμπα να δεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο για συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Η ανακοίνωση των συνομιλιών τη Δευτέρα έπιασε απροετοίμαστους τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, προκαλώντας έριδες στο ήδη ετερόκλητο πολιτικό σύνολο, καθώς προετοιμαζόταν για τις σημερινές διαδηλώσεις.

«Δεν έχει ξεκινήσει κανένας διάλογος στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο δύο φορές υποψήφιος πρόεδρος Ενρίκε Καπρίλες, υπογραμμίζοντας ότι πληροφορήθηκε για τις συγκεκριμένες εξελίξεις από την τηλεόραση. Τα κύρια κόμματα του αντιπολιτευτικού συνασπισμού Δημοκρατική Ενότητα ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες, οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής, με τη μεσολάβηση του Βατικανού, της Ενωσης Νοτιοαμερικανικών Χωρών και τριών πολιτικών διεθνούς βεληνεκούς, ένας εκ των οποίων θα είναι ο ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Επίσης, ο Καπρίλες δεν άφησε ασχολίαστη τη μεσολάβηση του Βατικανού και την προσέγγιση του Ποντίφικα από την κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι «αυτοί οι διάβολοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και την καλή πίστη του Πάπα Φραγκίσκου για να κερδίσουν χρόνο». Συγκεκριμένα, ο Μαδούρο βρέθηκε στη Ρώμη και συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο, αφού πραγματοποίησε περιοδεία σε διάφορες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

«Τουλάχιστον ξεκινούμε τον διάλογο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της νόμιμης κυβέρνησης», δήλωσε ο Μαδούρο μετά τις εκκλήσεις του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να ελαφρύνει την ταλαιπωρία που βιώνει η χώρα.

Οι προηγούμενες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών κατέληγαν πάντα σε ναυάγιο, καθώς η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τον Μαδούρο ως ανίκανο αυταρχικό ηγέτη, ο οποίος είναι επιτακτικό να αφήσει άμεσα την εξουσία, προτού χειροτερέψει η κρίση, ενώ η κυβέρνηση βλέπει στην αντιπολίτευση μια εξουσιομανή ελίτ που επιδιώκει να τον ανατρέψει πραξικοπηματικά.

Παρά την ανακοίνωση των συνομιλιών, η αντιπολίτευση εμμένει στο κάλεσμά της για διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα σήμερα, καθώς η Βενεζουέλα διανύει τον τρίτο χρόνο της ύφεσης που έχει προκαλέσει τρομακτικές ελλείψεις σε τρόφιμα και έχει αυξήσει τις τιμές κατακόρυφα.

Η επίσημη ατζέντα των συζητήσεων δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, ωστόσο είναι αναμενόμενο η αντιπολίτευση να επικεντρωθεί στα παράπονά της για την ακύρωση του αιτήματός της για δημοψήφισμα, καθώς και για τον παραμερισμό του Κοινοβουλίου από την κυβέρνηση, ενώ η τελευταία φαίνεται ότι θα σταθεί στις κατηγορίες εναντίον των αντιπάλων της, οι οποίες τους χαρακτηρίζουν ενόχους για απάτη, υποκίνηση βίας και πραξικοπηματικά σχέδια. Επιπλέον, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει μόνον εάν η διαδικασία λάβει χώρα στην πρωτεύουσα «μπροστά στα μάτια του κόσμου» και ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για διενέργεια δημοψηφίσματος και απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή