Η «ζούγκλα» του Καλαί άδειασε και ισοπεδώθηκε

Η «ζούγκλα» του Καλαί άδειασε και ισοπεδώθηκε

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΑΙ. Το «τέλος της ζού-γκλας» ανακοίνωσε χθες η περιφερειάρχης του Καλαί, Φαμπιέν Μπουσιό, έπειτα από τρεις ημέρες συντονισμένων ενεργειών για την καταγραφή των κατοίκων του άτυπου καταυλισμού και τη μεταφορά τους με πούλμαν σε άλλα σημεία της Γαλλίας. «Δεν υπάρχουν πια πρόσφυγες στον καταυλισμό. Αποστολή εξετελέσθη», προσέθεσε.

Η αξιωματούχος σημείωσε ότι, συνολικά, περίπου 5.000 άνθρωποι είχαν ήδη αποχωρήσει έως χθες το απόγευμα, ενώ περίπου χίλιοι παρέμεναν σε κέντρα καταγραφής ανηλίκων και σε ουρές για τα τελευταία λεωφορεία.

Για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν περάσει μήνες ή και χρόνια αναμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία να διασχίσουν τη Μάγχη, η αποδοχή της εκκένωσης του καταυλισμού ισοδυναμεί με εγκατάλειψη του ονείρου για ζωή στη Βρετανία. Πολλοί έδειξαν να το παίρνουν απόφαση και η επιχείρηση εκτυλίχθηκε σε γενικές γραμμές ειρηνικά. Παρ’ όλ’ αυτά, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη υπήρξαν πυρκαγιές σε αρκετά σημεία του καταυλισμού. Οι Αρχές έκαναν λόγο για τελευταία δήλωση ανθρώπων που ήθελαν να καταγράψουν τη διαφωνία τους με αυτό που συνέβη.

«Θέλουμε να πάμε στην Αγγλία και μόνο στην Αγγλία», δήλωσε ο 30χρονος Χαμίντ από το Αφγανιστάν, παραδεχόμενος ότι ήταν μεταξύ αυτών που έβαλαν φωτιά σε αντίσκηνα. «Δεν με νοιάζει τι προβλήματα θα έχω, το κάναμε γιατί δεν θέλουμε να μείνουμε στη Γαλλία».

Για ένα μικρό ποσοστό, η εκκένωση λειτούργησε ως εισιτήριο νόμιμης εισόδου στη Βρετανία. Πρόκειται για 233 ασυνόδευτους ανηλίκους που μπορούσαν να αποδείξουν ότι έχουν στενούς συγγενείς στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Οι ανήλικοι αυτοί μεταφέρθηκαν σε χώρο που διαχειρίζεται η βρετανική κυβέρνηση, επίσης στο Καλαί, εν αναμονή του ταξιδιού τους στη Βρετανία. Επίσης, τουλάχιστον 82 άτομα έκαναν χρήση της δυνατότητας εθελοντικής επιστροφής στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Τα όλο και αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, οι φράχτες, η έντονη αστυνομική παρουσία και ο σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού ή θανάτου δεν εμπόδιζαν, έως τώρα, ανθρώπους που ήθελαν να φθάσουν στη Βρετανία να κατασκηνώνουν στο Καλαί. Διαφορετικοί καταυλισμοί έχουν δημιουργηθεί και εκκενωθεί στο Καλαί από το 2002.

«Θα ξαναγυρίσουν»

Στο κέντρο της πόλης, ο ιδιοκτήτης εστιατορίου, Αλί Χαρφά, είπε ότι μετακόμισε πριν από 25 χρόνια στο Καλαί από το Παρίσι για να ζήσει από τον τουρισμό. «Οι μετανάστες δεν με έβλαψαν ποτέ, αλλά οι Βρετανοί, όταν ακούν για το Καλαί, σκέφτονται μόνο τη “ζούγκλα” και αυτό τους κάνει να αποφεύγουν την πόλη. Τώρα νομίζω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί λίγο, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα γίνει ποτέ όπως πριν. Ομως, μακροπρόθεσμα, δεν θα λυθεί το θέμα. Θέλουν να πάνε στη Βρετανία, αυτό δεν αλλάζει», συμπλήρωσε, «μια μέρα θα ξαναγυρίσουν».

Χθες, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν ότι ανέσυραν 25 άνδρες και γυναίκες νεκρούς από φουσκωτή βάρκα στη Μεσόγειο, ενώ 23 από τους 107 ζωντανούς έφεραν χημικά εγκαύματα. Περίπου 155.000 άνθρωποι έχουν φθάσει από την Αφρική στην Ιταλία το 2016, εισροή που οδήγησε χθες τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να απειλήσει με βέτο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Ο Ρέντσι είπε ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που δεν θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες από την υπόλοιπη Ε.Ε., μπορούν να ξεχάσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή